Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С идея за „Южен поток-2” претендираме за стратегическа позиция на газовия пазар

| обновено на 10.02.15 в 13:25 БНР Новини
Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович и премиерът Бойко Борисов бяха единни по въпроса, че Европа се нуждае от сигурни решения в енергийно отношение. Въпросът е, ще успее ли България да убеди ЕС и Русия, че българският проект е едно от тях.
Снимка: БГНЕС

България заяви желанието си да заеме ключово място на газовия пазар в Югоизточна Европа, предлагайки проект за разпределителна станция (хъб) в близост до град Провадия. Проектът е на приблизителна стойност около 2,2 млрд. евро и предполага изграждане на около 844 км. нови газопроводи и друга прилежаща инфраструктура. Това беше оповестено вчера в София, на среща на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Участие взеха представители на държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа, както и заместник-председателят на ЕК и отговарящ за Европейския енергиен съюз – Марош Шефчович, и комисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Канете.

По думите на Шефчович, групата е взела следното решение:

Всяка държава от Централна и Източна Европа да разполага с поне три независими доставчици на газ. Направен бе преглед на най-важните инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, които следва да бъдат реализирани през следващите 2-3 години със съфинансирането от ЕС.“

Целта е да се гарантира енергийната независимост, непрекъснатост на газовите доставки и изграждане на стабилен европейски енергиен съюз.  Представени са 14 газови проекта в региона, а до средата на годината, трябва да се разработи план за действия.

От изказването на премиера Бойко Борисов стана ясно, че българският проект е ориентиран към изискванията на Третия енергиен пакет на ЕК и предвижда изграждане на връзки със съседните държави, самостоятелен добив на синьо гориво, но също така е обвързан и със спрения от страна на „Газпром“ проект „Южен поток“. Борисов коментира:

Южен поток“ не е прекратен. Ние не сме направили нищо, което да спре строежа на „Южен поток“ като страна. Изискването на ЕК по всяка тръба да има възможност и друг доставчик да пренася газ не е приумица на България. То е задължително и за Гърция, задължително е и за Румъния.“

Сякаш с тези думи премиерът се опитваше да убеди Русия, че България не носи вменената й вина за спирането на проекта, прекратен едностранно от „Газпром“, след като банковият консорциум, който трябваше да финансира 75% от строителните работи се оттегли, поради нежеланието на Русия да спази  изискванията на Третия енергиен пакет. От друга страна, новата газова инициатива на Борисов, която повтаря в разширен вариант спрения „Южен поток“, е с около 50% по-евтина от първоначалния проект.

Борисов изрази пожелание за благоприятно развитие на проекта:

С една дума, ние искаме да се върнем отново на прагматичното решение на въпроса извън емоции, даващо възможност за добър бизнес между държавите в Европа и Русия“. За разлика от премиера, Шефчович коментира учудването си от комуникацията на руската страна при спирането на „Южен поток“, която не е протекла по утвърдените официални канали, а чрез прессъобщения и медийни изяви на председателя на „Газпром“ – Алексей Милер. Според заместник-председателя на ЕК:

„Днешната среща е опит като членове на ЕС да намерим, сигурни решения в енергийно отношение и да имаме по-добра взаимна свързаност, да си осигурим избор на доставчици на енергия. Затова фокусът ни днес беше именно върху различни проекти, които можем да реализираме в най-близко бъдеще и които зависят само от нас“.

Възниква въпросът, ще успее ли Борисов да убеди ЕК, че „Южен поток-2“ е именно подобен проект, и то в условията на изострени отношения с Русия и усилени дипломатически совалки по кризата в Източна Украйна. На второ място – ще успее ли премиерът да убеди Русия да спази изискванията на Третия енергиен пакет? Или пък става въпрос за игра по тънката граница между интересите на ЕС и Русия, в която залогът е по-висок, отколкото преките ползи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15