Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

HR индустрията подкрепя отварянето на трудовия пазар за IT специалисти от държави извън ЕС

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Все по-често се говори за това как роботите скоро ще изместят нас, хората, от работата, която вършим. Нещо повече, смята се, че това ще се случи не само при професии, свързани с тежък физически труд, но и в области, изискващи висококвалифицирани специалисти. От друга страна според експерти, компаниите, които обръщат поглед към човека и го поставят в центъра, ще превъзхождат всички останали. Прави също впечатление, че във високотехнологичната ера, в която живеем, при подбора на кадри все по-ценени са не само техническите, но и личностни умения като способност да поемаш отговорност, човечност, желание за сътрудничество и работа в екип. Това превръща HR индустрията във фактор, който не бива да се пренебрегва. Каква е ситуацията у нас?

Според водещи имена от бранша, той се развива успешно, предлагайки все повече нови продукти и услуги, свързани с подбор и одит на персонала, обучения, тиймбилдинг и т.н. „Нашето развитие съпътства това на цялата индустрията в България. Растежът е все още малък, но все пак има такъв”, коментира за Радио България Светлозар Петров, управител на JobTiger, HR компания и кариерен сайт. JobTiger е организатор и на единственото специализирано изложение на HR бранша у нас, което наскоро се проведе в столицата за четвърти пореден път. Събитието е възможност за обмяна на добри практики и среща с клиенти и бизнес партньори. Ако за работодателя са важни личностните умения на бъдещите му служители, то самите хора избират следващата си работа според това дали имат възможност да се развиват и колко ефективно могат да балансират работния и личен живот. И още:

„Това, което хората търсят, освен заплата естествено, са сигурност на работното място, т.е. фирмата да е стабилна – обяснява Светлозар Петров. - Освен това от голямо значение е отношението на работодателя към неговите служители: това, което той прави за тях, освен изплащането на заплата, осигуровки. От изследванията сме установили, че е важно и признанието за свършената работа, т.е. някой да ми каже „Браво!“ или също, ако има включена бонусна схема. За хората е важно и лидерството, как техният пряк началник се отнася към тях. Все неща, които изглеждат маловажни, но определят разликата между един и друг работодател.“

И въпреки че се приближаваме към времето, когато компютрите ще ни изместват от работното място, все още има глад за човешки кадри и то не какви да е, а компютърни специалисти. Наскоро правителството обяви, че ще облекчи режима за наемане на IT специалисти от държави извън ЕС. Най-често кандидатите за работа са от Украйна и Русия. Интерес има и от Китай, Индия и Пакистан. „HRиндустрията подкрепя това намерение, защото недостигът на кадри наистина е голям”, казва Светлозар Петров и добавя:

„От някои държави от ЕС успешно привличаме кадри и в момента, но става дума по-скоро за единични бройки, отколкото за масово преселение. Наистина нуждата е огромна. Тя се измерва в хиляди бройки, които трудно университетите биха обучили за толкова кратко време.“

Има ли други сектори, в които се наблюдава подобен глад за специалисти?

„На територията на София, Пловдив, Варна има много аутсорсинг центрове, които са свързани освен с работа с езици, но и с финанси, счетоводство, логистика – казва г-н Петров. – България е предпочитана дестинация не само за аутсорсинг на  IT услуги, но е определяна като една от най-добрите дестинации в света и за центровете, които споменах. Интересът от нови инвеститори продължава, а вече действащите искат да увеличават броя на наетите хора. Решението е обучение, защото са нужни специфични познания, плюс владеене на езици и не е толкова лесно да се запълнят необходимите бройки.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42