Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишнината от погрома над Джумая джамия беше отбелязана с молитва за толерантност

Снимка: БГНЕС

С молитва за толерантност в пловдивската Джумая джамия беше отбелязана една година от нападението на храма. Припомням, че на 14 февруари 2014 година законният протест в защита на карловската Куршум джамия, прерастна в гражданско неподчинение, а футболни фенове хвърляха бомбички и изпочупиха с камъни и павета стъклата на джамията в центъра на Пловдив. На фона на това, което се случва на много места по света , призоваваме за мир и разбирателство, заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи се срещна преди молитвата с депутати, представители на неправителствени организации, на еврейската общност, а също на Общината и на държавни институции.

Мисля, че това е добър повод ние да бъдем заедно, да се разбираме, да се уважаваме, да си помагаме. Естествено това, което се случи преди една година, беше доста притеснително за всички нас. Ние се молим това да не се повтори, защото никой няма полза от това да има лоши отношения между хората.

В молитвата за толерантност се включиха районни мюфтии от съседни области, посланикът на Турция в България Н. Пр. Сюлейман Гюкче и генералният консул в Пловдив - Алпер Акташ. Огорчението от погрома над Джумая джамия е голямо и до днес, но то не бива да се превръща в реакция срещу съгражданите на мюсюлманите в Пловдив, каза от своя страна говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Това е градът на толерантността и смятам, че ние днес с това, което направихме, дадохме ясен и категоричен отговор и сигнал, бих казал, за това как трябва гражданите да могат да се отнасят едни към други.

Запитан очаква ли отново сериозни протестни реакции по повод съдебните дела за вакъфките имоти, Ахмед Ахмедов подчерта:

Претенциите на мюсюлманското вероизповедание в рамките на закона. Те са наистина на законово основание, така че не мисля, че трябва да има подобни реакции. Ние живеем в една демократична страна, в която законодателството дава възможност на тези вероизповедания, на които са им били отнети имотите, включително и на останалите вероизповедания, да предявят своите претенции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!