Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев е категорично за смяна на ръководството на ДАНС

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се обяви категорично за смяна на ръководството на Държавната агенция "Национална сигурност". Това стана въпреки позицията на премиера Бойко Борисов, заявена вчера, че шефът на Агенцията и главният секретар на МВР няма да бъдат сменяни, за да не бъдат обвинени властите в реваншизъм и конфронтация. Според премиера, "и двамата се стараели много в работата си".

"Като се започне от аферата "Костинброд", като се мине през прегазването на конституционните правила от гледна точка на това, което се случи през 2013-та и 2014-та година, когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава, като се стигне до разработката "Червеи", имаме достатъчно доказателства да дадем категоричната оценка, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали".

Росен Плевнелиев каза, че се въздържа от коментари относно работата на главния секретар на МВР. По думите му, ангажимент на правителството е да прецени и да направи предложения до държавния глава за промени, а той ще се възползва от своите правомощия по Закон и Конституция.

"Но отново искам да повторя, че ако след повече от година подслушване на системата на МВР, повече от година ровене в чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС, това не е скандал. Това е огромен скандал".

"Стабилността е налице. Трябват реформи" - с тези думи президентът оцени стоте дни от работата на правителството, като подчерта, че такива трябва да бъдат извършени в здравеопазването, пенсионното осигуряване, водния сектор и най-вече в енергетиката.

Относно обсъждания нов външен дълг, Росен Плевнелиев беше категоричен: "Когато сме на дефицит, този дефицит трябва да се плаща"

Веднага след приемането на закона за МВР преди два дни, депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт настояха да започне процедура за отстраняване на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров заради краха на КТБ и трагедията в Лясковец.

В интервю за вестник „Преса" днес премиерът Борисов заявява, че цени мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов и е готов да се посъветва с тях по всеки въпрос, но няма да приеме ултимативен тон от когото и да било.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!