Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски и сноуборд в три български планини в духа на свободното каране

БНР Новини
Снимка: БАССЕС

Зимните спортове имат много почитали в България и броят на хората, които карат ски или сноуборд, расте. Но има една група от скиори, които обикновените любители трудно ще забележат. Това е така, защото те търсят директен контакт с природата и максимална отдалеченост от изгладените писти. Спускат от скалисти върхове, които сами са покорили и минават през гори, където свидетели на техните майсторски умения често са само дивите зайци.

Все пак почитателите на извънпистовото и екстремно каране в България могат да премерят сили и сверят напредъка си в състезанията по фрирайд, организирани от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/. Тази зима асоциацията организира състезание, чиято арена са дебрите на три български планини – Пирин, Рила и Витоша, а основната цел е повече хора да се докоснат до свободата на извънпистовото каране и да добият нови знания и умения.

Илиан Петров е главна движеща сила в организацията на състезания по ски свободен и екстремен стил в България, както и на курсове свързани с безопасността при практикуването на този спорт. Той е спасител в Планинската спасителна служба и част от БАССЕС от самото начало на създаване на организацията. Илиан Петров е единственият българин попадал сред най-добрите 50 скиори в класацията на Международната асоциация на свободните скиори и сноубордисти и има множество успешни участия в екстремни състезания в България и чужбина. Ето какво повече ни разказа той за свободното каране на ски и за тазгодишното състезание Freeride BG Tour:

„Тази година стартираме инициативата Freeride BG Tour, чиято цел е да има повече събития под формата на фрирайд състезания. Планирахме три кръга или три отделни състезания, които да се случат в три различни планини. Първият кръг не се получи поради високата лавинна опасност и засега сме насочили усилията си към втория кръг, който ще бъде на Рила.”

Вторият кръг на Freeride BG Tour ще се проведе на 28 февруари в околностите на хижа „Рилски езера”, а последният кръг e планиран за 7 март на Витоша. Разбира се състезания по извънпистово спускане се провеждат при положение, че условията позволят това, уточнява Илиан Петров. Уважението към мощта на природните сили и умение да покажеш смирение пред природата са едни от най-важните неща, които свободните скиори и бордисти научават. Правилната преценка на лавинната опасност, а също и възможността за отказ от собствените намерения когато условията не позволяват тяхното осъществяване, често могат да са критично важни за живота.

Безопасността при участие в състезания по фрирайд е от първостепенно значение и екипировката, включваща каска, лавинен предавател, протектор за гърба, сонда, лопата и др., е задължителна. При оценката на представянето на участниците във Freeride BG Tour, под внимание се вземат стила, избора на линия на спускане, паданията както и множество други фактори, които формират крайната оценка на съдиите. Участници са скиори и сноубордисти, а максималният брой на състезателите в един кръг е 60.

Според наблюденията на Илиан Петров все повече младежи започват да се занимават със свободно каране, поради неповторимото изживяване и контакта с природата. Той не познава някого, който да се е отказал от извънпистовото каране след като веднъж е започнал, но допълва, че необходимите знания и умения се трупат в продължение на години. Затова добрите карачи всъщност са здраво стъпили на земята, въпреки че целта им винаги е чувството за полет.

„Всички, които тепърва навлизат в спорта, са добре дошли. Добре е да започнат с образователни курсове, за да знаят с какво се сблъскват, но освен знания, трябват и умения. Важно е човек да напредва постепенно и да не надценява възможностите си и съответно да си избира маршрут за спускане според тях”, съветва Илиан Петров от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08

Изложение "Селското стопанство и всичко за него" се провежда в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Участие са заявили фирми, предлагащи семена, торове и земеделска техника. Във форума ще се включат..

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Слънце и краткотрайни валежи с гръмотевици в сряда

В сряда,  въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Още преди обяд над Източна България, а около и след обяд над по-голямата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 27.08.24 в 19:50