Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на летище Пловдив Иван Карнабитов подаде оставка

Директорът на летище Пловдив Иван Карнабитов подаде оставка заради забавено държавно финансиране и липса на пари за заплати на служителите.

Оставката на директора е депозирана в края на миналата седмица след серия от разговори с транспортното министерство. Мотивите, които съм посочил са „несъгласие с политиката на финансоране на държавните функции на Летище Пловдив, обясни Иван Карнабитов и поясни за какви средства става въпрос

Първо, бяха намалени с 22 процента за 2014-а спрямо 2013-а или в левова равностойност, ако говорим, от 2 милиона и 600 хиляди лева на 2 милиона, но това е разбираемо донякъде на фона на макроикономическото състояние в държавата. По-големият проблем е, че освен, че бяха намалени, не се изплащат. До момента не са изплатени парите до юли месец 2014-а година. Имаме пет дължими фактури към нас плюс една за 2015-а януари месец, половингодишно забавяне, което няма как да компенсираме вече. Ние собствените търговски приходи сме си ги увеличили с половин милион лева, приблизително от милион и половина за 2013-а на два милиона за 2014-а. Отделно имахме и някакви резерви, които обаче вече няма как  да използваме.

По тази причина над 150 работници и служители на Летище Пловдив са получили само два аванса от началото на годината. Вчера са им били изплатени по 200 лева от януарската  заплата. Иван Карнабитов подчерта също, че миналата седмица бордът на директорите е изпратил до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията доклад за финансовата ситуация, но до момента от ведомството не са реагирали.

Мариета Захариева е новият изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Тя е назначена  със заповед на министъра на икономиката.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!