Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: Няма вариант да бъде ревизирана забраната за тютюнопушене в закрити обществени места

Снимка: БГНЕС

Няма вариант да бъде ревизирана забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, заяви в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов. Той добави, че е необходимо да се усъвършенства законодателството.

В здравното министерство постъпват множество жалби и сигнали, което показва, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места се нарушава. В голяма част от случаите за един и същи обект постъпват многократни сигнали за неефективен контрол и продължаване на тютюнопушенето.

Министър Москов добави, че Министерството на здравеопазването разработва и предложения за законодателни промени в тази насока.

Трябва да се прецезира Законът за тютюнопушене. Вие сте в течение на цял един нов проект, който разработва Министерството на здравеопазването във връзка с възможности за налагане на определен акциз върху храни, съдържащи вредности, съдържащи трансмастни киселини, съдържащи сол, захар, кофеин над определени лимити, така че не бива да разглеждаме който и да било от тези въпроси поотделно. Те ще бъдат поставени заедно на масата като част от общата стратегия за подобряване на общественото здраве.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!