Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирани екипи разчистват срутването до Античния театър в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Пожарникари - алпинисти  разчистват скалите и обезопасяват надвисналата подпорна стена до Античния театър в Пловдив. При срутването на част от стената в събота леко пострадаха две кооперации на ул. "Рилски метох". Хората бяха евакуирани, а улицата е затворена за движение.

Теренът е труден. Два екипа работят на смени, обясни Димитър Бришимов, началник на група „Спасителна дейност” към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":                  
Има един къс от самата подпорна стена, който не е паднал долу. В момента лежи на глина. Ако завали дъжд, предполагаме ще отмие глината и той ще тръгне целия. А тръгне ли целият, ще ги бутне къщите. Той е с тегло над 600 тона. Имаме да разбиваме по-големите отломки на малки парчета и да ги спускаме надолу по ската. Очакват се да се нанесат някакви щети, но те ще бъдат минимални, в сравнение с това, което се е случило до момента и което ще се случи, ако цялото нещо падне наведнъж.
Обезопасяването ще продължи и в следващите дни. Утре в разчистването на отломките ще се включат членове на доброволческото формирование "Пловдив 112".  След като днес приключи работата на аварийните екипи хората ще могат да се върнат по домовете си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!