Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Нека изградим заедно модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България

Снимка: БГНЕС

С възпоменателна церемония пред Паметника на Левски в София беше отбелязана 142-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Като отбеляза колко е важно да помним делото на Левски, в словото си президентът Росен Плевнелиев посочи и истинското измерение на думата "патриот", въплътена в образа на Васил Левски:

Да се замислим кой е истинският патриот - човекът, който с изкривено лице сочи врага и търси удобния виновен за собствените си неудачи, или онзи, който подава ръка на ближния и работи за добруването на родината. Отговорът намираме отново в лика на Васил Левски. Както Тончо Жечев ни напомня, националист във високото, благородно значение на това понятие, у Апостола няма нищо от тесногръдието, сектантството и мрачната разрушителна сила на шовинизма, посочи държавният глава.

Плевнелиев коментира и съвременните измерения на идеите на Васил Левски за свободна България. 

Съвременният прочит на чистата и свята република на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика. Модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива. Да ги изградим заедно, каза президентът Росен Плевнелиев на възпоменателната церемония от гибелта на Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!