Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Рондова и Ради Радев с награди за цялостен принос към фолклорно-изпълнителското изкуство

БНР Новини
Снимка: gfn.bg

На 20 февруари за втори път ще бъдат връчени Годишните фолклорни награди, посветени на 120-годишнината от рождението на народната певица Гюрга Пинджурова. Според регламента събитието има два етапа. В началото на годината се избират носителите на приза за цялостен принос. А до края на септември ще станат известни победителите в отделните категории – „Глас на годината”, „Албум на годината”, „Любим изпълнител” и др. Организатор е сдружение „Наследници на фолклорния огън”, с подкрепата на известни български изпълнители и фолклористи.

Новите носители на приза за цялостен принос вече са известни. Гласуването става по електронен път на сайта на Годишните фолклорни награди. Почитателите на българското традиционно изкуство избраха голямата народна певица Любка Рондова и дългогодишния хореограф Ради Радев.

Родена в Егейска Македония, Любка Рондова е сред най-обичаните народни певици. Житейският й път е вълнуващ, изпълнен с перипетии, а песента и любовта към изкуството осмислят всеки миг от него. В най-ранните си години преживява Гражданската война в Гърция (1946-1949), която разпилява семейството й по света. Заедно с други деца-емигранти е изпратена първо в Румъния, после в Полша, накрая – в Чехия. Там завършва гимназия и Философско-филологическия факултет на Карловия университет (Прага). Владее няколко чужди езика. В България пристига при роднини, по-късно цялото семейство се събира в София. Дълги години работи като филолог на Ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев”. Тя е и сред най-известните солистки на състава. Пяла е на всички континенти, почитателите й нямат брой. Едно от най-значимите дела, на които е посветила огромни усилия, е събирането на народни песни от родния й край. Тя „извади на бял свят“ и направи популярни редица заглавия, включени в историческия сборник „Български народни песни” на братя Миладинови. Пише и авторска музика по текстове на съвременни поети. Издирила е и текстове на песни, чиито мелодии са забравени. Към тях създава музика в духа на оригиналния фолклорен стил. Такива примери има много – „Велико, дульбер бугарко”, „Три коня лудо тераше”, „Будинска Яна” и др.

Другият носител на наградата за цялостен принос е хореографът Ради Радев. В детските и младежките си години той е танцьор в различни състави. В Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев” е от 1955 г. Попада сред елитни музиканти, хореографи, композитори и изпълнители. Именно там получава най-важните знания и опит, които го изграждат като оригинален творец. Създател е на „Шопския ансамбъл” в София, за който създава някои от най-известните си танцови постановки. С него печели не само многобройни награди, но и признанието и любовта на публиката.

Наградите ще бъдат връчени в присъствието на журналисти в известно столично заведение, чийто интериор е решен изцяло във фолклорен стил. А една от най-талантливите ученички на Любка Рондова ще изпълни песни от нейния репертоар.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националното откриване на жътвения сезон е в село Златитрап

В пловдивското село Златитрап днес, 11 юни, от 11.30 ч. ще открият в национален мащаб жътвената кампания 2024-та. Събитието е част от европейската инициатива "Хляб на мира" , която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа...

публикувано на 11.06.24 в 07:30

Три дни исторически възстановки по хълмовете на Царевец

От 7 до 9 юни Международният фестивал на историческите възстановки във Велико Търново ще събере на историческата крепост "Царевец" групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия и Сърбия...

публикувано на 07.06.24 в 08:15

Празниците на розата събраха в Розовата долина гости от страната и чужбина

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празници на розата в Казанлък, които тази година се провеждат за 121 път. Сред гостите, наблюдавали ритуала ритуала по бране на розов цвят и розоварене в градините край града бяха и..

публикувано на 02.06.24 в 14:31