Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските служби потвърждават опасенията, че България е транзитен коридор за терористи

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата вестник „Хюриет” съобщи, като се позовава на турската разузнавателна служба, че бойци от терористичната организация „Ислямска държава”, които имат сирийски и палестински паспорти, планират да влязат в България и да осъществят атаки в Европейския съюз. Властите в Анкара не потвърдиха, но и не отрекоха официално новината, но тя предизвика силен интерес в България, защото нейните специални служби също твърдят, при това от доста време, че силният миграционен поток поражда риск от проникване на терористи. В началото на януари тази година България екстрадира за Испания трима джихадисти, задържани на границата с Турция на път да се присъединят към силите на „Ислямска държава” в Сирия. Последва екстрадиция за Франция на друг задържан на турската граница, заподозрян като съучастник на атентатите в Париж.

Новините дошли тази седмица от Турция са обаче особено тревожни като индикация, че България е транзитен коридор за движение на терористи не само от Европа към размирните райони в Близкия изток, но и от Близкия изток към Европа. Бидейки външна граница на ЕС, България носи висока отговорност за възпирането на този процес. Ето защо, на форум в САЩ, посветен на противодействието срещу чуждестранните бойци, които напускат държавите си на местоживеене, за да се влеят в редиците на терористични групировки, българският вицепремиер Меглена Кунева обърна сериозно внимание на нуждата от засилване на контрола на външните граници на Европейския съюз. В този контекст, за кой ли път, Кунева отстоя, че разширяването на Шенген с включване на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички страни-членки на ЕС, ще допринесат за общата европейска сигурност. Казаното от вицепремиера на антитерористичен форум в САЩ тясно се кореспондира със заявената преди месец от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц теза, че присъединяването на България и Румъния към Шенген трябва да стане част от дебатите за новата европейска стратегия за сигурност. Шенген вече не е само пространство за свободно движение на стоки и хора, а и все по-важен елемент от европейската система за сигурност. Очаква се дебатът по този въпрос да бъде актуализиран през идния месец март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35