Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските служби потвърждават опасенията, че България е транзитен коридор за терористи

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През седмицата вестник „Хюриет” съобщи, като се позовава на турската разузнавателна служба, че бойци от терористичната организация „Ислямска държава”, които имат сирийски и палестински паспорти, планират да влязат в България и да осъществят атаки в Европейския съюз. Властите в Анкара не потвърдиха, но и не отрекоха официално новината, но тя предизвика силен интерес в България, защото нейните специални служби също твърдят, при това от доста време, че силният миграционен поток поражда риск от проникване на терористи. В началото на януари тази година България екстрадира за Испания трима джихадисти, задържани на границата с Турция на път да се присъединят към силите на „Ислямска държава” в Сирия. Последва екстрадиция за Франция на друг задържан на турската граница, заподозрян като съучастник на атентатите в Париж.

Новините дошли тази седмица от Турция са обаче особено тревожни като индикация, че България е транзитен коридор за движение на терористи не само от Европа към размирните райони в Близкия изток, но и от Близкия изток към Европа. Бидейки външна граница на ЕС, България носи висока отговорност за възпирането на този процес. Ето защо, на форум в САЩ, посветен на противодействието срещу чуждестранните бойци, които напускат държавите си на местоживеене, за да се влеят в редиците на терористични групировки, българският вицепремиер Меглена Кунева обърна сериозно внимание на нуждата от засилване на контрола на външните граници на Европейския съюз. В този контекст, за кой ли път, Кунева отстоя, че разширяването на Шенген с включване на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички страни-членки на ЕС, ще допринесат за общата европейска сигурност. Казаното от вицепремиера на антитерористичен форум в САЩ тясно се кореспондира със заявената преди месец от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц теза, че присъединяването на България и Румъния към Шенген трябва да стане част от дебатите за новата европейска стратегия за сигурност. Шенген вече не е само пространство за свободно движение на стоки и хора, а и все по-важен елемент от европейската система за сигурност. Очаква се дебатът по този въпрос да бъде актуализиран през идния месец март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45