Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев и румънският му колега обсъдиха борбата с корупцията по високите етажи на властта

Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на България и Румъния Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис обсъдиха в Букурещ борбата с корупцията по високите етажи на властта и успехите на Румъния в тази област. Акцент в разговорите е регионалното сътрудничество.

Въпреки че спрямо резултатността на обществено значимите дела България изостава от Румъния, страната ни също има своя напредък, отбеляза президентът Плевнелиев.

Радвам се, че българският парламент прие с конституционно мнозинство стратегия за продължаване реформата в сектор "Правосъдие". Очаквам контретни дела! Виждам позитивни сигнали в българските правораздавателни органи. Само вижте решения, които се взеха в последните дни на ВСС, които бяха може би немислими преди време, за отстраняване на съдии и то високопоставени. Надявам се и посещенията в двете посоки да уеднаквят и стандартите от гледна точка на това как нашите румънски приятели успяха да създадат ефективна и независима прокуратура.

Най-важното, според президента на Румъния Клаус Йоханес е:

Да засилим този компонент, който да дава резултати, защото гражданите очакват политическа класа, която да бъде по-отговорна, очакват прозрачност на политическите решения, предвидимост и икономическо развитие. Всички тези неща са възможни, но в степен, в която обаче трябва да се справим с голямата корупция.

Другата важна тема в обсъжданията е Шенген.

България е модерно оборудвана и си върши работата на границата. Не очаквахме и не сме съгласни да има връзка между Механизма за оценка и Шенгенското партньорство. Двете са съвсем различни инструменти, нямат нищо общо с другото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!