Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офицери и сержанти от запаса и резерва искат Сливенската военна болница да остане филиал на ВМА

Снимка: БГНЕС

Да бъде запазен статутът на Сливенската военна болница като филиал на Военномедицинска академия - София, настояват в декларация до военния министър Николай Ненчев областните и общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните в България и Съюзът на военноинвалидите в Сливен. Поводът е планираното от ВМА - София преобразуване на болницата в търговско дружество или цялостното й закриване.

Офицерите от запаса напомнят, че нарочената за ликвидация болница е единствена за военните формирования в областите Сливен, Ямбол и Бургас, за учебния полигон „Ново село“ и авиобаза „Безмер“. По техни данни, военното лечебно заведение обслужва още 40 000 души военнослужещи от запаса и резерва и 882-ма ветерани от войната от Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора.

В декларацията се посочва, че зад закриването на военна болница в Сливен стоят намерения за приватизация на сградите и парка с вековни дървета с площ от 87 декара.

Ветераните от запаса настояват за запазване на досегашния статут на сливенската военна болница като филиал на ВМА - София.

Кметът на община Сливен Кольо Милев заяви, че ще подкрепи усилията на ръководството на военната болница в Сливен да спаси лечебното заведение от ликвидация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!