Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария и Русия пред България по отношение на „Турски поток“

БНР Новини
Виктор Орбан не пропусна да изрази желанието Унгария да бъде ключов партньор на Русия в новата схема на транспортиране на руски енергийни ресурси за Европа, заобикаляйки Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато България, а и други балкански страни, се опитват да върнат времето назад чрез съживяване на „Южен поток“, Унгария дръпна към бъдещето. Отвъд океана АП коментира, че „Малкият Путин“ посрещна Путин в Будапеща. Сразяващ е този прякор на унгарския премиер Виктор Орбан, появил се през осемдесетте години на миналия век на международната сцена като антисъветски студентски лидер. Трансформацията му в популист, флиртуващ с Кремъл и потъпкващ инакомислието, отразява една по-обща картина на източноевропейска история, в която бунтът срещу Москва постепенно доведе до смесени чувства към гигантска Русия. Лидерите на Унгария, Сърбия, Словакия, Чехия и България все по-често играят двойна игра - ухажват богатите страни в ЕС, като в същото време флиртуват с руското покровителство.

Резултатите от посещението в Будапеща на руския президент Владимир Путин не само потвърдиха способността на управляващия унгарски елит да анализира общоевропейската ситуация, но и показаха принципно нова възможност за подобряване на взаимоотношенията между Москва и Брюксел.

Вместо да се занимава с представянето на руските претенции, Будапеща подкрепи изграждането на газопровода "Турски поток" и изрази желание да бъде ключов партньор на Русия в новата схема на транспортиране на руски енергийни ресурси за Европа, заобикаляйки Украйна. Орбан не пропусна и антируската тема и европейските санкции и заяви, че изолацията на Русия от Европа не е практична.

Русия потвърди своята готовност да изгражда заедно с унгарците партньорски взаимоотношения в рамките на проекта „Турски поток“, стига да не й пречат. Путин заяви, че части от „Южен поток“ могат да се реализират през Турция. Той спомена и за изграждането на съвместни предприятия с Унгария, Сърбия и Баумгартен, Австрия, разбира се, само при положение, че има желание за сътрудничество. Дори бе спомената и България като завършващ щрих към цялата газова картинка.

Такъв подход – ориентиран към бъдещето, е в рязък контраст с действията на другите страни от Централна и Югоизточна Европа. У нас всичко е ясно – изглежда осъзнахме важността на проекта „Южен поток“, след като Русия се отказа от него. Реакцията на Сърбия, обаче, предизвиква удивление. Белград се обиди и разпространи във всички средства за масова информация статия от германския вестник „Зюддойче цайтунг“, в която отново е повдигната баналната тема – купуването на сръбския монополист Naftna Industrija Srbije (NIS) от "Газпром нефт". Според „Зюддойче Цайтунг“, руската страна е платила за NIS по-малко от една пета от стойността й. В статията, обаче, не се казва нищо за предфалитното състояние на сръбската компания, нито, че NIS може да участва в новата конфигурация на европейските енергийни потоци. Необходима е само политическа воля, но от Белград „мрънкат“ на Брюксел да „тормозят“ Москва да възобнови реализацията на проекта „Южен поток“.

Вероятно след посещенията на Путин в Анкара (12. 2014 г.) и в Будапеща (02. 2015 г.) европейските столици ще трябва да преосмислят своите приоритети в енергийната политика. Да не припомням, че вероятността прекратяването на транзита на руски газ за Европа през Украйна да се случи не е толкова далеч. А проектът „Турски поток“ трябва да влезе в действие на 30 декември догодина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00