Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат първия старозагорски митрополит Методий Кусев да бъде канонизиран за светец

Идеята да бъде канонизиран за светец първият старозагорски митрополит Методий Кусев отново е на дневен ред в епархията. За първи път подобно предложение прави през 1992-ра година сегашният старозагорски владика Галактион в предговора си към книга, посветена на първия местен архиерей.

На Тодоровден в параклиса „Св.Теодор Тирон“ в парк Аязмото митрополит Галактион отслужи тържествена света литургия в памет на светеца и на Методий Кусев, в чест на 120-годишнината от залесяването на парка от първия архиерей на епархията.

Живеем ли в духа на християнската етика, която е спазвал и проповядвал дядо Методий – на този въпрос миряни отговориха:

За съжаление в момента българинът е много объркан, но с божията помощ и това ще се оправи. На времето църквата е била основната опора, заедно с войската. Но две поколения бяха обучавани в атеизъм...

Според хората, ако живеехме във вяра, щяхме да сме много по-успешни като нация и много по-заредени с положителна енергия.

Десетки граждани запалиха свещ на гроба на митрополит Методий Кусев. След тържествената литургия на върха на парка Аязмото бяха засадени 12 кипариса в памет на първия ни владика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!