Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията за директни плащания в земеделието за 2015-а година

| обновено на 04.03.15 в 12:07
Снимка: БГНЕС

От днес започва кампанията за директни плащания за 2015-а година. Земеделските производители ще могат да кандидатстват за разпределяне на финансов ресурс от 1,4 милиарда лева.

Според наредбата на земеделското министерство тази година стопаните ще кандидатстват по няколко схеми – за зелени плащания, за млади земеделци, за дребни стопани и за обвързано с производството подпомагане. Ще има и схема за производството на памук, както и схеми за преходна национална помощ.

Зелените плащания са нови за тази година и се полагат на земеделци, които оставят определен обем от обработваемата си земя с екологична насоченост.

Младите земеделци трябва да докажат образование или професионална квалификация в селското стопанство, за да получат подпомагане.

Производителите на памук, които кандидатстват за подпомагане, трябва да отглеждат само сортове, вписани в сортовата листа на България, и да имат сключен договор за изкупуване на продукцията си.

На специални изисквания трябва да отговорят и стопаните, които ще кандидатстват за обвързано с производството подпомагане, като сред задължителните изисквания са минимален брой животни или минимална площ, на която се отглеждат плодове и зеленчуци.

От Общинската служба по земеделие "Марица" в Пловдив министър Десислава Танева даде старт на кампанията за директните плащания. Тя заяви, че тазгодишната кампания ще бъде по-трудна заради въведените нови правила за подпомагане, но според нея администрациите по места и браншовите организации са подготвени:

В тези 100 дни визуализирахме чертането и фермерите ще могат да виждат границите на своите имоти и да заявяват площи, толкова, за колкото имат правни основания.

Всеки земеделски производител, който има договори със собствениците на земя, плаща редовно ренти, осигуровки и данъци на държавата няма да има проблеми, казаха днес фермерите, които първи внесоха документите си.

Атанас Мавродиев, който обработва земеделски площи край Стамболийски, подчерта, че новите правила ще внесат повече справедливост в системата на финансиране:

Има доста неправомерно ползване на земя, която никой не плаща и това са едни бели петна. Другото нещо, което ще се избегне е двойното застъпване на земеделски площи.


Производителите очакват още да се раздвижи и пазарът на земя.

В Пловдив министър Десислава Танева откри и международните специализирани изложения "АГРА" и "Винария".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!