Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският апелативен съд увеличи на 6 години затвор присъдата на обвиняемия по делото "Паоло"

| обновено на 05.03.15 в 13:02
Майката на прегазения Паоло

Пловдивският апелативен съд увеличи на 6 години затвор присъдатата на Георги Сапунджиев. През юни миналата година той прегази 4-годишния Паоло от Стара Загора на пешеходна пътека.

Делото в Пловдивския апелативен съд беше образувано по жалбата на Сапунджиев, относно наложената му от Старозагорския окръжен съд присъда от три години и четири месеца лишаване от свобода, тъй като той беше признат за невинен в това, че е блъснал детето на пешеходна пътека.

Родителите на Паоло също внесоха жалба в Апелативния съд в Пловдив с настояване присъдата да бъде отменена в тази ѝ част. По време на днешното заседание Апелативната прокуратура подкрепи искането им, независимо че Старозагорската окръжна прокуратура не беше обжалвала с аргумента, че престъплението наистина е извършено на пешеходна пътека, че свидетели на случилото се са били много хора, както и че има експертизи, потвърждаващи, че, след като Сапунджиев е ударил детето, не е спрял джипа си.

Отменяйки присъдата на Окръжния съд в Стара Загора и постановявайки по-високото наказание от девет години затвор, което с редукцията, заради признаването на вината от страна на Сапунджиев, става на шест години лишаване от свобода, апелативните магистрати подчертаха в мотивите си, че извършеното е изключително укоримо и доказателство за това е и обществената реакция по случая. Думите им бяха посрещнати с аплодисменти в залата, в която бяха много близки на пострадалото семейство, както и старозагорци, дошли специално за делото. Майката на Паоло, Красимира Иванова, през сълзи каза, че присъдата е справедлива:

Аз съм доволна от това, което се случи, защото това е максимумът, който законът дава в такава ситуация. Няма как да искаме доживотен затвор, няма как сега да променяме нещата. Всъщност, дори и да променяме нещата, те ще бъдат занапред, няма да бъдат за нашия конкретен случай. Благодаря на съда за това решение.

На Георги Сапунджиев беше отнето и правото да управлява автомобил осем години, а не пет, както сочеше присъдата на първа инстанция. Пред съда той каза, че съжалява за случилото се. Сапунджиев и защитата му подминаха с мълчание въпроса на журналистите, дали ще обжалват. Това може да бъде направено в 15-дневен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!