Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За честта на един министър

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кой казва, че в България нищо не се случва? Следпразнично се случи нещо нечувано за българския политически бит – един министър си подаде оставката, защото не получи одобрението на премиера за предложените от него промени в ресора си. В утвърдените демократични общества това поведение е повече от естествено – министрите са избрани на постовете си, за да провеждат определена политика и когато не могат да я отстояват, напускат. Уви, в България това съвсем не се подразбира от само себе си. По нашите ширини министерският пост винаги се е разглеждал като източник на лични облаги. Естествено, мнителният към политиците си българин има всички основания да търси причините за оставката на министъра в скрити конспирации и лобистки борби в политическия ни елит. Просто през 25-те години на крехката ни демокрация е имало не едно назначение или уволнение, лишено от всякаква логика и обслужващо единствено интересите на някоя партийна централа или икономическо лоби.

В конкретния случай с неочакваната оставка на вътрешния министър Веселин Вучков всъщност става дума за шумно рекламираната реформа в службите, които през последните години се оплетоха в редица дискредитиращи скандали. Скандални бяха и назначенията на двете ключови фигури Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Лазаров бе избран от предишното парламентарно мнозинство в опит да бъде "бетониран" на поста главен секретар на МВР за 7 години. Писанчев оглави ДАНС като резервен играч след грандиозен скандал с назначаването на този пост на обществено неприемливия Делян Пеевски, последван от небивали антиправителствени протести и двугодишна политическа криза. Именно за тяхната незабавна смяна се обяви министър Вучков, а премиерът ги защити с аргумента, че предвид сложната вътрешна и външнополитическа обстановка моментът за смяна на двете ключови фигури не е подходящ.

Оставката на Веселин Вучков изненада всички и най-много премиера Борисов, който е свикнал да диктува хода на събитията в страната. Едва ден по-късно политици и коментатори се окопитиха и започнаха да умуват за мотивите, търсейки ги най-напред в любимото напоследък задкулисие и, на последно място, във възможността български министър просто да отстоява вижданията си за бъдещето на поверения му ресор. Министър-председателят обаче също бързо се съвзе от неочаквания ход на силовия си министър и в четвъртък нанесе своя изненадващ удар – Борисов предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър. Социолог по образование, тя е външен човек за МВР и може би именно в това се крие най-големият й коз да реформира закостенялата структура. Не закъсняха обаче и коментарите, че чрез номинацията на довереното си лице Бъчварова премиерът Борисов, сам продукт на МВР и негов бивш главен секретар, всъщност поема нещата в свои ръце. Притиснат от коалиционните си партньори, премиерът промени радикално позицията си и поиска оставките на главния МВР-секретар Лазаров и шефа на ДАНС Писанчев. Още на другия ден и двамата подадоха своите оставки.

Парламентът трябва да гласува промените в кабинета следващата седмица. Тогава Веселин Вучков ще напусне поста вътрешен министър, а кога и дали ще разберем неговите истински мотиви за хвърлената оставка, не е ясно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38