Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват четирима служители в центрове за деца в Нареченски бани

| обновено на 06.03.15 в 15:20

Дисциплинарни наказания заради насилие над деца ще бъдат наложени на четирима служители в два центъра за настаняване от семеен тип в село Нареченски бани – община Асеновград. След проверка в центровете "Усмивка" и "Звънче" е установено, че спрямо децата са прилагани недопустими методи за възпитание и е упражняван психически тормоз.
Искането за наказанията е на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.
Осиновени деца в чужбина са разказали притеснителни неща пред осиновителите си. Те са уведомили съответната организация, от която, чрез Министерството на правосъдието, ни изпратиха сигнала, обясни Мартина Иванова, инспектор от отдела "Права на децата".
В центъра за настаняване от семеен тип има видеонаблюдение, но на практика то е формално, е установила още проверката. Няма определен служител, който да следи камерите. Най-тежкото дисциплинарно наказание, което може да бъде наложено на четиримата служители в центъра, е уволнение:
Ние не можем да кажем какво е, тъй като в Кодекса на труда има регламентирани стъпки за налагане на наказанието. Това се предприема от работодателя.
Общо 24 деца ползват услугите на центъра. Единият център е за малките деца от три до седем години, там има десет деца, другият център е за деца в училищна възраст, където са настанени 14 деца. И в двата центъра методите са идентични, добави Иванова:
И големите и малките деца ни раздават едни и същи индикации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!