Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на данъчните дела в Добричко отчетоха в Окръжния съд

Ръст на данъчните дела в Добричко отчетоха в Окръжния съд. Финансовите престъпления са най-сложни, защото изискват специална подготовка както на дознателите, така и на юристите, признаха съдиите.

Според апелативния съдия Янко Янков трудностите при данъчните и финансовите дела тръгват от дознателите. Те са малко на брой, много натоварени, ниско заплатени, затова и текучеството при тях е голямо:

Данъчните дела представляват изключително голяма мръсотия, направо да го нарека, сложни са, тъй като предполагат познание от една друга материя, извън правната, данъчни закони от най-различен характер, Закона за ДДС, Закон за корпоративното и подоходно облагане, Закона за облагане на физически лица и т.н.. Държавата хвърля големи средства и интелектуални усилия, труд, финансови средства и в крайна сметка да бъдат съдени в 90% от случаите бушони, от които  държавата по никакъв начин не може да си върне средствата.

Затова Янков предлага да се направи обучителен семинар на тема "Данъчни престъпления" с участието на съдии от ВАС, ВКС и експерти от Министерството на финансите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!