Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С какво България привлича британския бизнес

БНР Новини
Президентът Росен Плевнелиев откри пленарната сесия на GREAT Mega Mission 2015, на която британски делегати се запознаха с възможностите за правене на бизнес в България и се срещнаха с потенциални партньори
Снимка: БТА

На безпрецедентно посещение в София е британската бизнес делегация GREAT Mega Mission 2015 с участие на повече от 50 водещи компании, възнамеряващи да инвестират в България в секторите ядрена енергетика, нефт и природен газ, околна среда и води и обществен транспорт. Делегацията е организирана от британския правителствен отдел за търговия и инвестиции и е част от кампанията GREAT Britain, с която Великобритания се промотира като място за бизнес, образование и развлечение.

Делегацията е водена от Брайън Уилсън, бизнес посланик на британския премиер, бивш министър на енергетиката, член на Консултативния съвет на правителството и директор във футболния клуб „Селтик”. По думите на Уилсън, България е избрана да участва в GREAT Mega Mission 2015 поради примамливите възможности за инвестиции, които предлага. В сектор ядрена енергетика се провеждат търгове за извеждане от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй” на стойност 500 милиона евро, а се очаква и конкурс за удължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ, за други 346-416 млн. евро. България ще модернизира системата си за пренос на газ, в което ще бъдат инвестирани близо 554 млн. евро. По отношение на транспортната инфраструктура, 700 млн. евро от европейските фондове, предвидени за България в периода 2014-2020 г., ще бъдат предназначени за важни железопътни проекти. Съществуват и възможности за изграждане и реконструкция на пътища, например част от магистрала „Струма”, чиято стойност е 325 млн. евро. 2 милиарда евро ще се инвестират до 2020 г. в различни проекти за опазване на околната среда.

При откриването на пленарната сесия на GREAT Mega Mission 2015 президентът Росен Плевнелиев характеризира икономическите отношения между България и Великобритания така:

„Великобритания е изключително важен търговско-икономически партньор за нашата страна. Търговският обмен нараства устойчиво всяка година с 10% и това е един добър тренд. С инвестиции над 2,1 млрд. евро Великобритания е петият най-голям инвеститор в България. Ценим изключително високо всяка инвестиция от Обединеното кралство в България”. Като обобщи плановете на новото правителство на България, президентът изтъкна реформите по проект „България 2020”, а след това обясни защо България би била стратегически пазар за инвеститорите:

„Новото българско правителство си поставя сериозни цели, амбиции за реформи. България има своята национална програма за развитие – „България 2020”. България има своите ясни амбиции за реформи в структурни сектори и, разбира се, България е едно стратегическо местоположение, атрактивна инвестиционна дестинация и много перспективен пазар...”

Вицепремиерът Томислав Дончев увери инвеститорите, че приоритет номер едно за правителството е стабилността. Той каза също, че в България има множество малки и средни предприятия, които очакват британските инвеститори.

„Тук има цели екосистеми от малки и средни предприятия от бизнеси, които биха могли да бъдат ваши партньори… Добрата новина е, че седемте оперативни програми от стария програмен период работят, парите се движат, превръщат се в инвестиции. Другата добра новина е, че въпреки известното забавяне, което имаме, четири от оперативните програми са вече одобрени за периода 2014-2020 г. Тук се отварят много възможности.”

Томислав Дончев изтъкна също, че българският пазар е добра възможност за всички компании, които са активни на газовия пазар.


Още от категорията

Оборудването за АЕЦ „Белене“ може да се използва на площадка в АЕЦ „Козлодуй“

Премиерът Бойко Борисов обяви, че оборудването по проекта за втората ни АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.  България вече плати за оборудването по проекта „Белене“ 1,3 милиарда лева, след което се опита неуспешно да..

публикувано на 19.01.21 в 17:44

Очакват по-нисък спад на БВП през 2020 г. от прогнозирания

Реалният БВП на България се понижава през 2020 г. с 4,4%. Тенденцията се определя от негативния нетен износ и в по-малка степен от спад на частните инвестиции, пише в последната макроикономическа прогноза на Българската народна банка. В..

публикувано на 19.01.21 в 09:09

95% от чуждестранните компании с инвестиции в България са готови да ги разширят

Проучванията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят. Това е съобщил председателят на палатата Цветан..

публикувано на 15.01.21 в 09:49