Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разчистването на пътищата от преспите и падналите дървета в засегнатите райони

| обновено на 13.03.15 в 12:32
Разчистване на пътищата в Смолянско
Снимка: Радостина Чернокова

Властите в Смолянска област продължават разчистването на пътищата от преспите и падналите дървета в община Баните. Тази сутрин в района продължава да вали сняг.

Валежите от мокър сняг започнаха към 04.00 часа тази сутрин. Към момента новообразуваната снежна покривка е около 2 сантиметра. Късно снощи има пропадане на пътното платно между Широка лъка и Девин. В участъка движението е ограничено и се извършва в едната лента.

През цялата нощ продължи работата на екипите по възстановяване на електрозахранването и отваряне на пътищата до блокираните от преспите планински села. Вчера беше осигурен достъп до всички населени места в Рудозем и Мадан. Днес очакванията са да се стигне до неделинските села и усилията ще бъдат насочени към селата в община Баните. Голяма част от смолянските села все още са без ток, допълва областният управител Недялко Славов:

Имаме очаквания, че в посока Смилян, Могилица екипите на електроснабдителните дружества ще успеят да захранят и този район, който е с много големи населени места и много на брой. За съжаление обаче трябва да кажем, че по мои разчети около 30-40 населени места в областта ще имат още продължително прекъсване на електрозахранването. Говорим за порядъка на поне пет дни. Това на този етап е най-притеснителното.

Подробности за изминалата нощ съобщава директорът на пожарната в Смолян Красимир Шотаров:

Относително спокойно, само три сигнала сме имали в оперативния център за паднали дървета в района на Пампорово. Отстранени са, пътят е освободен. Имаме един закъсал бус, който превозвал хляб. Той е изтеглен и е продължил по предназначението си. Други сигнали нямаме. Днес основните дейности са в община Баните. Продължаваме да обхождаме населените места и да доставяме храни и лекарства, тъй като, общо взето, проходимостта е само с два крака. В община Неделино цяла нощ е работила една машина и се надяваме вече да е пробила и всички населени места да са достигнати. В община Смолян в момента чакаме да тръгне ратракът от Мугла, да слезе долу и вече ще решаваме в зависимост от това в колко часа ще слезе, връщането обратно към Мугла за нова доставка на хранителни продукти и лекарства. Няма нуждаещи се хора от медицинска помощ и други нужди. 

Общите усилия на екипите са насочени към района на Баните, Неделино и смолянските села, съобщи заместник областният управител Адриан Петров:

Сутринта пак бяхме малко изненадани от поредния сняг, който успя да натрупа нова снежна покривка в рамките на 20-25 сантиметра, но сме направили добра организация и се надявам, че до края на деня ще имаме доста по-оптимистични доклади от нашите колеги, които са от ЕСО и от EVN за включването на нови населени места с електрозахранване.

Отменено е бедственото положение в община Момчилград. Там населените места без ток са 15 и до два дни се очаква всички аварии да бъдат отстранени. В останалите шест общини на област Кърджали извънредното положение остава в сила, най-вероятно до неделя. Седми ден без ток са 172 населени места в цялата област. Без вода – 119. Разчистена е по-голямата част от третокласната пътна мрежа, като без достъп все още са 33 села. Продължава ремонтът на авариралия електропровод между Кърджали и Смолян, който захранва подстанцията в Ардино. Това е причината вече седмица цялата община да е без електричество. Работата на екипите е затруднена от недостъпните места, където се намират съоръженията, и многото паднали дървета по пътя. За разчистването на трасетата са привлечен групи на Горското стопанство с моторни резачки и доброволци дървосекачи. Осигурени са и верижни машини. 21 са сигналите за помощ през последното денонощие. Половината от тях са за оказване на медицинска помощ. Коли на пожарната превозват агрегат за помпената станция в Студен кладенец. Те носят и гориво за животновъдна ферма в село Мак. Спасители са доставили с моторни шейни лекарства в четири населени места. Заради очакваното снеготопене и прогнозите за нови валежи е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада Арда, наблюдават се и всички микроязовири.

Велинградското село Бозьова беше отблокирано късно снощи, след като местните жители прекараха шест дни, изолирани заради снега. Шест селища в района вече са с електрозахранване. За останалите единадесет се очаква, че ще получат ток по-късно днес.

Обстановката в Хасковска област е нормална. Най-засегнатата от снеговалежите община Ивайловград се възстановява. Само три села са без електричество. Водоподаването е възстановено, почти във всички селища има връзка с мобилните оператори. Пътищата в общината са проходими при зимни условия. Язовир "Ивайловград" продължава да изпуска вода контролирано. Нивата на реките в областта вече спадат. Все още е затворен пътят Димитровград – Симеоновград заради разлива на река Мартинка между Брод и Злато поле.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!