Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава извозването на тоновете скали, затрупали пътя Асеновград – Смолян

Снимка: БГНЕС
Продължава извозването на тоновете скали, които затрупаха пътя Асеновград – Смолян при Юговското ханче. Опасният участък остава затворен, като обходните маршрути са през Кричим и Девин, или през Пловдив и Кърджали. Едно от населените места, засегнати най-сериозно заради блокирания път, е Нареченски бани.

В двете болници в Нареченски бани работят предимно лекари и медицински сестри, които ежедневно пътуват от Пловдив и Асеновград и извозването им непрекъснато се координира с аварийните екипи на критичния участък, каза кметът Димитър Бакалски.

Със сметосъбирането също има проблем. Ще видим как ще пуснат колата, която трябва да дойде да вдигне сметта. Почиващите също трудно се придвижват насам, някои с чанти минават, а от другата страна с коли ги взимат. Имат направени резервации от няколко месеца напред, но се надяваме скоро, до ден-два, нещата да се решат. Толкова много хора са вързани с това. Иначе обходният маршрут е 165 километра от тук до Пловдив.

Продължаваме да разбиваме със специализирана техника огромните скални късове. Втори ден тук работят и алпинисти, заяви Димитър Бришимов, началник група "Спасителна дейност" към пожарната в Пловдив.

В момента са горе и се мъчат да обрушат един голям камък, има една огромна скала, но ако не успеят, сигурно ще пробваме и варианта с взрив.

Досега са премахнати около 6 хиляди тона камъни и предстои от платното да бъдат вдигнати още толкова. Напредваме бавно, каза Димитър Бришимов, който на този етап не може да прогнозира, кога пътят ще бъде проходим.

Скалата е на едри късове, огромни, бих казал, и е твърда самата скала, това е проблемът. Количеството е много голямо. Участъкът не е толкова широк, нямаме фронт, за да можем да вкараме повече машини и да го свършим по бързо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!