Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Малък български театър” вдигна завеса, за да зарадва сънародниците ни в Лондон

„Българите в Лондон сме почти 200 хиляди – това е един град с размерите на Плевен. Имаме български ресторанти и магазини, а аз реших да им подаря малко духовна храна”, казва Орхан Таир, български актьор и режисьор, създател на „Малък български театър”.
Снимка: личен архив

„Малък български театър” в Лондон представи първата си постановка, наречена „Кабаре – последни аплодисменти”. Това се случи в началото на март, а зад реализацията на културната инициатива, насочена към сънародниците ни в британската столица, стои Орхан Таир – български актьор и режисьор, който от пет години живее в Лондон. Своята любов към театъра и желанието да подари на сънародниците ни там късче от българската театрална култура Орхан Таир влага в проекта „Малък български театър”. Трупата е от професионални актьори, които изкарват прехраната си с други професии, но пазят тръпката си към сцената. Афишът на „Малък български театър” за този театрален сезон е написан, а за 24 май актьорите ще подарят на българите в Лондон и едно безплатно представление.

За това какво поражда необходимостта от професионален български театър там, за избора на пиеси, за превратностите на съдбата, ситуацията в България и живота, които водят голяма част от сънародниците ни зад граница с Орхан Таир разговаря Елена Каркаланова. Чуйте повече!Още от категорията

Продължават блокадите на пътища в страната от миньорите

Едно денонощие продължава блокадата от миньори и енергетици на магистрала „Тракия“ край Стара Загора, Прохода на републиката и Подбалканския път в района на Гурково. Вчера в парламента беше отхвърлено искането им за отлагане на териториалните планове за..

публикувано на 30.09.23 в 09:29

"Природа Фест" – празник, който насочва вниманието към градската екология

"Есента е време за събиране на посятото, за радост от постигнатото, за равносметка. Есента е този красив миг, в който природата дава своя най-пищен спектакъл – последен за сезона, преди да потъне в сън. Тази есен празнуваме красотата на природата и..

публикувано на 30.09.23 в 07:15

Ден на отворените врати в Министерството на външните работи

Българското Министерство на външните работи обяви 30 септември за Ден на отворените врати. Тези, които изберат да прекарат част от съботния ден във външното ни министерство, ще могат да видят така наречения „Черен мрамор“ – фоайето, през което са..

публикувано на 30.09.23 в 07:00