Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Малък български театър” вдигна завеса, за да зарадва сънародниците ни в Лондон

„Българите в Лондон сме почти 200 хиляди – това е един град с размерите на Плевен. Имаме български ресторанти и магазини, а аз реших да им подаря малко духовна храна”, казва Орхан Таир, български актьор и режисьор, създател на „Малък български театър”.
Снимка: личен архив

„Малък български театър” в Лондон представи първата си постановка, наречена „Кабаре – последни аплодисменти”. Това се случи в началото на март, а зад реализацията на културната инициатива, насочена към сънародниците ни в британската столица, стои Орхан Таир – български актьор и режисьор, който от пет години живее в Лондон. Своята любов към театъра и желанието да подари на сънародниците ни там късче от българската театрална култура Орхан Таир влага в проекта „Малък български театър”. Трупата е от професионални актьори, които изкарват прехраната си с други професии, но пазят тръпката си към сцената. Афишът на „Малък български театър” за този театрален сезон е написан, а за 24 май актьорите ще подарят на българите в Лондон и едно безплатно представление.

За това какво поражда необходимостта от професионален български театър там, за избора на пиеси, за превратностите на съдбата, ситуацията в България и живота, които водят голяма част от сънародниците ни зад граница с Орхан Таир разговаря Елена Каркаланова. Чуйте повече!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30