Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Снимка: БГНЕС

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич.

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Първоначално проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, предположи, че статуята е на бог Хермес. “След като огледахме отпред, както и цялото лице, тя може да не е от 2-ри век, а да е около 200 години по-рано, т.е. около новата ера и да е образ на владетел или на някакъв много важен човек”, заяви археологът.

Лицето, главата и носът на статуята са доста добре запазени и се вижда изражението. Това, по думите на проф. Людмил Вагалински, е изключително, тъй като има малко подобни примери. Засега обаче не са намерени липсващите части от ръцете.

Следващата седмица заедно със специалисти от София ще се опитаме да я изправим на мястото, на което ще бъде, за да може реставраторът да работи около нея и да я почисти и консервира”, каза още археологът.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05