Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Как да разбиеш сърце за седем дни” – поезия, която се гледа

БНР Новини
Снимка: личен архив

How 2 Break A Heart In 7 Days („Как да разбиеш сърце за седем дни”) – под това заглавие се появи първата българска видеокнига. Стихосбирката на журналиста и писателя Иво Тодоров е билингва – на български и английски. Според него в ХХI век поезията не само може да се чете и слуша, но и да се гледа. Защо само песните да имат клипове? Поезията също може да бъде филмирана, твърди авторът. Всъщност, изданието е новаторско не само у нас. Ето какво каза за Радио България поетесата Маргарита Петкова, която представи книгата на Иво Тодоров на премиерата ѝ:

Това е първата видеокнига. Той каза, че е проверил в Гугъл, досега няма и в световен мащаб такова издание. Аз съм запозната отдавна с тази идея на Иво Тодоров, редактор съм и на първата му поетична книга – „Чай от спомени”, така че ни свързват обща работа, общи идеи, общи изяви. И затова си позволявам да говоря пред широка аудитория за този негов сполучлив проект. Всяко едно от тези седем стихотворения, които се съдържат в книгата, всъщност е направено на минифилмова серия или на клип, както е по-модерно да се казва сега, с участието на трима талантливи млади актьори. Авторът сам чете стиховете си, което също е ценно за тези, които ще поискат да притежават книгата, да я видят и да я чуят. И според мене наистина е един сполучливо осъществен добър проект. Стихотворенията са преведени от български на английски от нашата много известна и успешна преводачка Златна Костова, което също е добра атестация за книгата.

Иво Тодоров е автор на шест книги – сборници с поезия и с разкази, има и един роман. Колкото до вечната тема за любовта: Иво пише така, че повечето от хората да припознаят своите чувства в неговите стихотворения – отбелязва Маргарита Петкова.

Книгата е поезия, която се гледа. Дали това добавя повече чувство, повече атмосфера към нашите възприятия?

Безспорно е, че когато се визуализира нещо, то би могло да предизвика у тебе по-широк спектър реакции. Но към всеки диск е приложен и текстът на книгата. Така че човек може да ги гледа съвместно, сиреч – да следи редовете в книжката, да слуша гласа на Иво Тодоров, да гледа това, което се случва на екрана
– посочва поетесата. – Той сам е режисирал своите клипове и чудесно се е справил с основни постулати в театралното и във филмовото изкуство. Това, което се говори, не се пояснява със същия жест. Всеки клип е една малка импресия, едно допълнение към текста, а не негова илюстрация.

И накрая – пожеланието на Маргарита Петкова: Нека любовта да разбива, но и да възражда сърцата ни.

Ще добавим, че видеокнигата ще има премиера и в Брюксел на 11 юни. Ще гостува и в Лондон, където са направени част от снимките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15