Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Гуджеров: Няма опасност от наводнения поради преливане на язовири

Снимка: БГНЕС

Няма кризисна ситуация и опасност от наводнения поради преливане на язовири, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров. Според него без проблеми в момента прелива язовир Ивайловград. Количеството вода, която прелива от язовир Тича, се поема от река Камчия. Ще се променят условията за издаване на разрешителни за изземване на инертни материали от реките, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров.

Тези комисии, които са към областните управители, които проверяват техническото състояние на хидротехнически съоръжения, които проверяват проводимостта. Именно те, когато констатират, че има проблем с проводимостта, тогава да се инициира изземване на инертни материали, посочи Гуджеров.

Консултативният съвет по водите е обсъдил възможността малките водноелектрически централи да направят система за собствен мониторинг за измерване на количествата вода. Другото обсъдено предложение е свързано за осигуряване на проходи за рибите в реките.

"Напоителни системи" започва оглед на хидротехническите съоръжения, стопанисвани от предприятието. Ще се проверяват корекции на реки, предпазни диги, язовири и съоръжения за отводняване на територията на страната. Целта на проверката е да се установи състоянието на съоръженията и да се набележат мерки, в случай че бъдат забелязани критични участъци и проблемни места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!