Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанският проблем все така приоритетен в диалога с ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тези дни министърът на външните работи Даниел Митов и вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева отново занимаха ЕС с претенциите за по-голяма европейска солидарност при решаването на проблемите на България с наплива на бежанци. Бежанският проблем бе включен и в дневния ред на посещението на вицепремиера Кунева в Германия, само седмица след като бе обект и на двустранни разговори в София на равнище външни министри – между България и Германия.

В Съвета „Външни работи” на ЕС министър Даниел Митов отново настоя за финансова помощ за България, не само за справяне със засиления миграционен натиск, но и за интеграция на бежанците, които вече се намират на територията на страната. Въпросът с интеграцията напоследък е особено актуален. Заради него и поради слаб диалог с неправителствения сектор и европейските институции, напоследък в Агенцията за бежанците бяха направени персонални промени. С въпросите, които министър Митов постави в Брюксел, вицепремиерът Кунева занима още еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамополус.

В Брюксел българската страна постави и въпроса за подкрепа на каузата ѝ за приемане в Шенгенското пространство. Вицепремиерът Кунева обсъди тази тема не само с еврокомисаря Аврамопулос, но и с председателя на комисията по отбрана и сигурност към Европейския парламент Ана Фотига. От няколко месеца в европарламента надделява тезата, че разширяването на Шенгенското пространство вече не е само въпрос на свободното движение на хора, но и въпрос на европейската сигурност. Вицепремиерът Кунева обяви на събеседниците си в Брюксел, че с оглед по-добра защита на своите интереси България ще участва активно в изготвянето и обсъждането на стратегията на Европейския съюз за миграцията. Стратегията трябва бъде представена идния месец, след като вече десет години не е актуализирана, а от месеци насам България настояваше актуализацията да стане част от дневния ред на ЕС.

Призив за съдействие по въпроса за бежанския натиск правителството отправи и към българските евродепутати. Напоследък София настойчиво поставя въпроса за подписване на двустранен протокол за граничен контрол с Турция и тристранен такъв с Турция и Гърция. В усилията на кабинета във връзка с бежанския проблем се забелязва известен драматизъм, но настойчивостта с която той занимава и продължава да занимава с него Брюксел и съседни държави, е логична и разбираема. Предупрежденията, че миграционният наплив ще се засили с настъпването на пролетта имат вече първи потвърждения, а споменът за ефектите от закъснелия диалог и взаимодействие с европейските институции през миналата година е още пресен. В началото на март правителството обяви, че разполага с план за интеграция на бежанците и има готовност към общините да бъдат създадени информационно-консултативни центрове за имигранти, но то не се решава да оповести публично подробности на плана, защото не разполага с конкретни разчети поради недостиг на финансов ресурс.

Поредните разговори на София с Брюксел може и да не донесоха нещо повече от разбиране, но поддържат очакването вербалната солидарност да прерасне в реална с настъпването на пролетния бум на бежанския наплив, който може би вече е въпрос на дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00