Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва във външнополитическата инициатива „Европейска година за развитие”

БНР Новини
Снимка: БТА

На конференция в София, външният министър Даниел Митов даде начало на европейска поредица от инициативи, която ще се проведе в България до края на 2015 г., обявена от Съвета на ЕС и Европарламента за година на развитието и борбата с бедността. С видео обръщение в конференцията участва и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която поясни, че половината от финансирането за развиващите се страни идва от ЕС.

„Политиката на развитие“ засега е понятие, което за мнозина не означава нищо, за други означава трудности, а за трети – ненужно похарчени средства. В ролята на посредник между европейската политика и гражданските организации е Дипломатическият институт към Външното министерство. От там обясняват, че политиката за развитие по същество е инструмент на външната политика на ЕС, а също и на България, с която се прокарва една от важните ценности, а именно солидарността. Засега обаче в българското общество няма нагласа за споделяне на тази общоевропейска ценност. Според данните от последното изследване на Евробарометър, българските граждани продължават да подкрепят най-слабо политиката за развитие в ЕС. Макар в последната година да има леко завишаване на одобрението, то засега не е достатъчно, коментират дипломати.

Поставили сме си за цел до края на годината да се опитаме да променим нагласа да не се подкрепя европейската помощта за изоставащи страни, казва Таня Михайлова, директор на дипломатическия институт към Външното министерство, и допълни:

„България дълги години получаваше такава помощ и е нормално, когато вече сме в един клуб на съюзници и сме държава – член на ЕС, да споделим тази отговорност и да направим същото, което са правили за нас, други държави. Ние институциите и гражданското общество в България трябва да полагаме усилия проблемите у нас да бъдат решавани, но това не значи, че трябва да си затваряме вратите и да не виждаме какво става в съседни или по-далечни държави. Смятам, че солидарността и усещането за съпричастност, а те са общи за ЕС, се възпитават, затова ще работим с ученици, студенти, много повече отколкото със зрелите хора, които имат затвърдено мнение, че нищо не може да се промени, затова не трябва да помагаме на другите. Дипломатическия институт ще се грижи за рамката, но основните партньори ще са неправителствените организации, които дадоха своите идеи, за да се изгради Националния план за развитието. Този принцип е много прост и истински, когато помагаш на другия, един ден тази помощ ще ти се върне. А когато живееш в общност и си съпричастен с проблемите това е силна морална инвестиция. Дипломатическият институт, например, е ангажиран с конкретен проект от много години. Той е за подкрепа в изграждането на административен капацитет и дипломатическата служба на Афганистан. Забелязваме, че афганистанските дипломати се отнасят с подчертано уважение към нас и очакват да продължаваме да правим за тях това усилие. Въпреки трудностите у нас, трябва да намерим сили и да помагаме на по-бедните държави, а това ще има ефект върху авторитета ни и доверието към България“, отбелязва Таня Михайлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30