Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяна е ситуацията след взривовете в склад на ВМЗ в Иганово

| обновено на 22.03.15 в 16:58
Снимка: БГНЕС

Спокойна е обстановката в сопотското село Иганово. Снощи в склад на Вазовските машиностроителни заводи, намиращ се на 2 километра от селото, след пожар се взриви военна продукция. При инцидента няма пострадали. Не се наложи евакуация на хората. Няма опасност за живеещите в района, както и за работещите в базата на ВМЗ в Иганово. Възстановено е и движението по подбалканския път София – Бургас в района на Иганово.

Взривът не е бил особено силен, защото няма изпочупени стъкла нито в село Иганово, нито в административната сграда на ВМЗ. Огледът от въздуха е показал, че на мястото на взрива няма кратер. Избухналият склад, в който са се съхранявали неуправляеми ракетни снаряди, е неотопляем и ламаринен. Отвисоко се виждат разхвърляни ламарини, предпазните стени са изиграли своята роля, за да се ограничи силата на експлозията и да не бъдат засегнати останалите складове. 

Изпълнителният директор  на Вазовските машиностроителни заводи Иван Стоенчев съобщи, че един от безпилотните самолети вече е направил оглед на мястото на инцидента, където са и две бронирани машини. Началникът на 61-ва Стрямска бригада генерал Димитър Шивиков добави:

Разузнахме от въздуха, с този вид безпилотен летателен апарат и с бронираните машини осигурихме и специалисти да огледат района извън предприятието. Категорично го заявявам. Няма опасност от вторични и последващи взривове към този момент и изобщо. Армията си свършихме нашата работа да съдействаме, предадохме информацията. Има си следствие, има си хора, които да си провеждат тези действия.

Предполагаемото количество на тротиловия еквивалент на взривните вещества в цеха край село Иганово е вероятно над 1000 килограма, каза главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му, ще се работи по всички възможни версии като причина за аварията, включително и за саботаж. 
800 души ще бъдат разпитани за снощните взривове в цеха за боеприпаси, обяви от своя страна окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов:
В момента се провеждат над 40 разпита. До момента трябва да са проведени поне половината от тях. В рамките на следващата седмица трябва да бъдат разпитани 800 човека, направена е необходимата подготовка от страна на полицията заедно с прокуратурата. Всеки, който е работил, не само на тази територия, на тази площадка, тука става въпрос за боеприпаси, които са изготвени на други места и са складирани тук. 

След изтичането на 24-часовия технологичен срок експертна група ще започне работа по установяването на причините за пожара и последвалите взривове.

Ситуацията вече е овладяна и няма опасност за живеещите в района и работещите в базата на Вазовските машиностроителни заводи, увери и министърът на икономиката Божидар Лукарски:

Това е складова база, която не е пряко свързана с производствения процес и технологичната обработка на боеприпаси. Това е складова база за неуправляемите реактивни снаряди, които са създали този ефект на заря, които е притеснил местното  население. Ситуацията е овладяна. Технологичният процес е такъв, че след последния взрив трябва да минат 24 часа, след като всичко се изгаси, за да влезе експертната група, която да установи на място каква би могла да бъде причината за пожара.

Въпреки взривовете, предизвикани от пожара, повечето жители на селото са останали по домовете си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!