Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мораториумът върху износа на дървесина рефлектира върху бизнеса и екологията

Снимка: БГНЕС

Заради ураганните ветрове през последния месец, ледолома и снежните виелици, са унищожени 18 000 хектара гори само в областите Монтана, Враца и Видин, съобщиха от службите по горите в тези райони. За да се разчистят повалените дървета, в близките 2 г. ще тече усилена сеч. Ще се премахват и останалите здрави дървета, защото когато останат сами, те не оцеляват и падат, уточняват специалисти от Министерството на земеделието. Мярката за спиране на износа на дървен материал зад граница, макар и само за три месеца, предизвика силно недоволство сред търговци и износители. Те са готови да организират масови протести, в случай, че тя не бъде отменена в най-кратки срокове. Аргументите са, че ако спрат работа, в този срок ще останат без работа близо 8 хиляди работници , над 100 фирми от сектора могат да фалират за времето на забраната, а още 800 може да бъдат косвено засегнати. Според представители на бизнеса, с въведения мораториум в държавния бюджет няма да влязат близо 15 млн. евро, които те биха платили за ползването на транспорт, пристанища, държавни и горски стопанства.

„По данни на износителите на дървесина, само 16% от добития в българските гори материал заминава за чужбина – казва Димитър Николов, който вече е сключил договори за регулярни доставки на дървесина в Турция. – Този мораториум всява не само етническо напрежение, но и социално. В тази сфера никой от комисията не е дошъл в горите, за да види, че там работи най бедната и онеправданата част от населението. Как спирането на износа ще повлияе на незаконната сеч, питаме ние от бранша на износителите. Въпросът е конкретен, до момента никой не е декларирал, че наш колега е извършил незаконни действия по отношение износа на дървесина към друга държава. Напротив, има 1500 акта, съставени на отделни хора, които реално добиват незаконно дървесина. Но тези хора не са част от нас, те не работят в сектора износ на дървесина, дори не са наши доставчици. На базата на това, ние, износителите, трябва да освободим много работници. Прекратяваме съответно договорите с Гърция и Турция. През времето на този мораториум същите държави ще си намерят други контрагенти.”

„Не може в страната ни да има такъв голям дърводобив, а износителите да са загрижени само за износа и печалбата – казва, обръщайки се към износителите, екологът Андрей Ковачев от сдружение „Прозрачни планини”. – Ще ви заведа в природен парк „Българка” и ще ви покажа как със санитарни сечи са изсечени стари гори, които не би трябвало да се изсичат, а до този момент главният прокурор не е осъдил никой за незаконна сеч в страната. Но от 2005 г. насам реално незаконната сеч се е увеличила. На аргументите, че гората е възобновим ресурс, и че възобновява милиони кубика по естествен път всяка година, аз ви питам, за колко години вие смятате, че ще се възобнови една вековна гора, към която апетитите на дървосекачите са най-големи.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38