Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Трудовият пазар да създава повече възможности за хора с увреждания

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Необходимо е трудовият пазар да създаде повече възможности за хората с увреждания. В момента са обхванати около 350 хиляди души, но от хората с по-тежки увреждания работят едва 20 %. Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин в Пловдив, където откри 4-тото издание на Европейския форум за социално предприемачество, организиран от Националният съюз на трудово-производителните кооперации с участието на представители на Европейската комисия.

Според министър Калфин с трудовата реализация на тези хора трябва да се ангажират не само социалните предприятия у нас, но и всички работодатели. Независимо, че фирмите, в които работят хора с увреждания,  имат предимство при получаването на обществени поръчки, са нужни по-прецизни поправки в законодателството, за да  достигат  действително публичните средства до тях, смята вицепремиерът: 

Ще потърсим точно този критерий. Това, което се създава от обществената поръчка, да бъде създавано от хора, които имат увреждане, а не фирма да спечели, след това да преотдаде на някой друг изпълнението на поръчката. На мен ми се ще  и да подпомогнем и да внушим на всяка една фирма действително да назначава хора, които са с увреждания, а не само във фирми, които са с преобладаващо такова участие.
Социалните предприятия в ЕС, които са повече от 2 милиона, останаха много по-стабилни в разгара на икономическата криза в сравнение с тези , които работят за печалба, затова и трябва да се развиват в бъдеще , каза от своя страна Марко Цуравич, ръководител на направление към Главна дирекция „Предприятия и промишленост към Европейската комисия. Той подчерта, че в момента в този отрасъл са ангажирани 11 милиона служители, което е 6% от работещото население на ЕС.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!