Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на родолюбивата българка Димитрина Асланян

Снимка: личен архив

Неотдавна ни напусна една голяма родолюбка – биофизикът Димитрина Асланян, написала първата и засега единствена пълна история на България на френски език, преведена след това на италиански и английски.

След края на своята научна кариера в Университета „Пиер и Мария Кюри”, Димитрина решава да напише кратка история на България на френски език, която да подари на своя син, пристигнал във Франция на 4 годинки. Впоследствие той учи и живее в САЩ, но се затруднява да чете и разбира историческите книги на български език. С присъщата за учения скрупульозност, г-жа Асланян проучва огромно количество историческа литература. Когато се опитва да направи резюме на българските анали на френски език, се получава доста дебел ръкопис, далеч от първоначалните й планове. При липсата на пълна българска история на френски език и с насърчението на видни български историци, през 2003 г. излиза единствената и до сега пълна история на България под заглавието „История на България от древността до наши дни” /Histoire de la Bulgarie de l'Antiquité à nos jours/. Впоследствие, заедно със своя съпруг – инженерът по информатика Рафи Асланян, Димитрина написва на френски език сборник биографични есета за видни наши будители от XIX и XX век,  борили се за освобождение и възход на българския народ Forgerons de l’histoire bulgare.  През последните десетина години г-жа Асланян пише статии за историята на българските градове, а след това и за големите български писатели, които публикува на френски език в издаваното от писателя Тончо Карабулков списание „Периодичен преглед на живота в България”. Часове преди да бъде поразена от инсулт, обрекъл я на безмълвие и неподвижност, 91-годишната българка в продължение на 4 часа пише в болничната стая последната си статия на френски език, посветена на Йордан Йовков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58