Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо данъчни мерки на Атина тревожат София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След като сезира Европейската комисия за предприети от Гърция данъчни мерки, които силно биха навредили на България, само ден по-късно финансовият министър Владислав Горанов напомни, че очаква отговор на възраженията. При това отбеляза, че ЕК би следвало така както предявява претенции към София за неспазване на постиженията на европейското право, сега да предяви претенции и към Атина, за да не се окаже България неправомерно третирана. Вниманието, което София отделя на още невлязлото в сила намерение на Атина да въведе данък от 26% върху сделки между гръцки и български компании, е признак за тревога, а основанията за тревога са много сериозни.

Всъщност гръцкото правителство въвежда превантивен данък от 26% за сделки с фирми от страни, където данъкът печалба е с 50% и повече по-нисък от приложимия в Гърция (в Гърция той е 26%, а в България 10%). Освен за България, подобно облагане би влязло в сила и за Ирландия и Кипър. Парите ще бъдат задържани превантивно, в срок до три месеца, за всички контрагенти и ще бъдат деблокирани само ако се докаже, че целта на сделките не е да се избягва плащане на данъци.

Българската страна изчислява, че мярката би намалила стокообмена й с Гърция с повече от 20%, което е изключително тревожно, предвид големия му обем, надхвърлящ 3 милиарда евро. Според официалното възражение на София до ЕК, мярката освен това ще представлява нарушение на спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане, каквато Гърция има с България. На всичко отгоре, подобно облагане би се базирало на презумпцията, че сделки между компаниите от двете държави се осъществяват едва ли не само с цел данъчна измама.

Особено отрицателен ефект мярката би имала за регистрираните в България дружества за внос от Гърция, независимо дали те са с гръцко участие, или изцяло български. Ще пострадат също гръцките фирми, които внасят от България, както и ангажираните с двустранния стокообмен превозвачи. Ще имат проблем и банките в България, които са собственост на гръцки групи, защото и техните преводи към съответните банки собственици в Гърция ще бъдат облагани превантивно с 26% данък.

Негативна реакция предприетата от Атина данъчна мярка предизвика и сред българските предприемачи. Сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и средния бизнес” предупреди, че предвижданото възстановяване на данъка от 26% в рамките на три месеца е очевидно неизпълнимо условие заради финансовото състояние на Гърция. Сдружението смята още, че става въпрос за вид забрана за бизнес, която ще спре българския износ за Гърция, и настоя в декларация българската администрация да подготви съответни мерки. Негативни реакции дойдоха и от Българската стопанска камара.

Ответни мерки българската администрация още не е предприела, нито подготвя, но на премиера Бойко Борисов вече се наложи да опровергава твърдения, че е предупредил гръцки министър за такива. Още невлязла в сила, тъй като разпоредбите за прилагането й тепърва се изготвят, мярката вече предизвика смут в иначе много добрите търговски връзки между България и Гърция. А логично е да очакваме и аналогични реакции от страна на Ирландия и Кипър. Интересно е също да видим кога и как ще реагира и ЕК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават

В понеделник ще бъде слънчево и горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София – 33°-34°. Над планините ще бъде слънчево със слаб вятър..

публикувано на 07.07.24 в 18:30

Въздушната линейка изпълни първата си успешна мисия в планината

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ осъществи първата си акция в планински условия, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ След сигнал, подаден от Планинската..

публикувано на 07.07.24 в 17:20
 Евтим Милошев

Увеличение от 20% на заплатите в туристическия сектор

20-процентов ръст на възнагражденията на хората, заети в летния туристически сезон, отчете служебният министър на туризма Евтим Милошев. Пред БНР той заяви, че недостигът на работна ръка в бранша не се дължи единствено на заплащането, което, по..

публикувано на 07.07.24 в 15:09