Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За котките и музеите

БНР Новини
Скулптура на котка в Дома на хумора и сатирата в Габрово, автор Георги Балабанов.
Снимка: архив

Домът на хумора и сатирата в Габрово днес празнува своя рожден ден. Той е създаден на 1 април 1972 година. Развива се като културен институт с мото „Светът е оцелял, защото се е смял”, измислено от българския сатирик Радой Ралин. В музея човек може да се наслади на творби на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство, да се огледа в криви огледала или просто да се посмее.

Габровският хумор е известен в цяла България. Габровците са остроумни и пестеливи. Един от главните герои в анекдотите и символ на града е черната котка. Казват, че габровци режат опашките на котките, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива стаята. За да не плащат за коминочистач, хората пускали котета със запалена опашка през комина.

В Дома на хумора и сатирата може да се види уникална скулптура на котка, изработена през 1979 година съобразно габровския принцип „От нищо – нещо”. Тя е дело на българския скулптор Михаил Бенчев. Смята се, че изпълнява желания. Тялото й е изградено от най-евтините трайни материали по онова време – 300 кг пирони и тел. Тя не е с отрязана опашка, защото се смята, че никой габровец не би изхабил ножицата си.

Татяна Цанкова, директор на Дома на хумора и сатирата, разказа, че празненствата за рождения ден на музея текат с пълна сила. Организирани са весели игри за децата, а възрастните могат да се насладят на нови хумористични творби, от България и чужбина.

Друго забавно и интересно събитие, свързано с котките, се проведе в Националния музей „Земята и хората” в София – Международна изложба на котки. Тя е организирана от Националната федерация по фелинология. Повече за нея ни разказва Камелия Босилкова, представител на федерацията и организатор на събитието:

Котките се оценяват по стандарт и темперамент, получават оценки. Писаните, които са събрали най-голям брой точки, са номинирани за Best-in-show. Те се групират по категории в Best-in-show, където съдиите на Международната федерация по фелинология (FIFE) оглеждат всяка котка и гласуват за тази, която считат за най-красива, за такава, която най-много се доближава до стандарта на породата и има най-добър характер.

На изложбата бяха представени редки и впечатляващи породисти котки: бенгалска, девон рекс, донски сфинкс, мейн-куун, норвежка горска, британска, турска ангора, сингапура, която е най-малката по размер котка и много други.

Един от открояващите се котараци беше Бони Фейс. Бончо, както го нарича неговият стопанин, е бял, къдрав котарак, порода девон рекс. Веселин Гарабитов разказва повече за особеностите на своя  домашен любимец:

Девон рекс – къдравите котенца се появяват през 6о-те години в Девъншир, Великобритания. Напълно естествена мутация, без да е търсена нарочно. Участваме за втори път в изложбата. Досега има няколко отличия. – казва той. – Интересното е, че в България има около десетина животни, не е разпространена порода, рядка е, шегува се Веселин – „От ефира на БНР си търсим женска.“

За да не се разочароват любителите, специално беше организиран конкурс за клас „домашни котки“, където животни без родословие се бориха за първо място – най-красива и добродушна домашна котка.

И още нещо интересно: посетителите можеха да видят изложба на картини с котки от Людмила Отузбирова. Тя е в ХI клас в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

Рисувам котките на амбалажна хартия или акварелна с маркер, който топя в туш. Днес нарисувах турска ангора, сиамски котки, мейн кун, персийски и ориенталски късокосмести. Аз съм любител на животни. Идеята да рисувам котки ме впечатли – каза Людмила.

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30