Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново голямо свлачище затвори пътя между Асеновград и Смолян при Бачково

Снимка: БГНЕС
Ново голямо свлачище затвори пътя между Асеновград и Смолян в участъка при Бачково. Спрени са междуградските автобуси Смолян - Пловдив. Участъкът беше затварян няколко пъти през март заради свлачища, като разчистването на най-голямото продължи близо седмица.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи пред "Хоризонт", че на място са изпратени и геолози, за да започне бързо укрепване на участъка:

Свлачището е огромно. Буквално дървета се разцепват, има сериозни свличания на скална и земна маса. Екипите работят. Днес екип геолози ще е там, защото трябват много сериозни укрепителни мерки. Става въпрос за много място, ново свлачище, отново много голямо, свличането идва отгоре, от ката, от гората още.

Свлачището, което затвори пътя от Асеновград за Смолян, създава проблеми за работещите в района. Те не могат да използват обходния маршрут през Кричим и Девин, тъй като пътуването им се удължава прекалено много. 12 деца от Нареченски бани, които учат в Асеновград, днес не са могли да се придвижат до училище.

След огромното свличане на скална маса преди седмици, Нареченски бани е отново едно от сериозно засегнатите места заради блокирания път, каза кметът Димитър Бакалски. Той подчерта, че тази сутрин лекарите и медицинските сестри, които работят в двете болници и в част от санаториумите, и които се придвижват от Пловдив и Асеновград, не са могли да дойдат на работа, но има дежурни екипи и пациентите няма да пострадат от това. Надяваме се до вечерта проблемът да бъде решен, каза Бакалски.

Много са хората от района, които днес не са на работните си места, както и тези, които изпитват затруднения в работата си, заради прекъснатите доставки
, каза  от своя страна и кметът на Асеновград Емил Караиванов. По думите му, Общината е готова да съдейства с каквото може на аварийните екипи на Агенция "Пътна инфраструктура":

Ако е необходимо да предоставим депо за депониране на масите, които разчистват, в организация на движението - каквото е необходимо, ще съдействам. Това е един от важните пътища в страната.


Автобусите за Смолян, които тръгват от автогара "Родопи" в Пловдив, се движат по график. Те използват обходния маршрут през Кричим - Девин - Пампорово. Пътуването се удължава с час.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!