Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След новите арести на митничари – борбата с корупцията продължава

Снимка: БГНЕС

На 31 март на гранично-пропускателния пункт "Капитан Андреево", откъдето минава основния сухопътен трафик от и за Турция, за участие в контрабанден канал за цигари през България бяха задържани 26 души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи. На 1 април се узна, че всички задържани митничари са освободени, а зад решетките остава само шефът на тяхната смяна. Освободените обаче били привлечени като свидетели по разследване за мащабна контрабанда на цигари за милиони. Борбата с корупцията продължава.

Преди двайсетина години един български премиер запитал икономическия си съветник какви реформи да предприеме, за да се усети ефектът им бързо в стопанското развитие на страната. Отговорено му било, че за подобна цел особена реформа не трябва, а ще е достатъчно на първо време да се сложи ред в митниците на страната. 20-ина години по-късно задачата за ред в митниците продължава да е актуална. Проучвания за 2014 г. показват, че делът на нелегално продаваните цигари в България е около 20% и пред последните години бележи непрекъснат ръст. Пропуснатите (несъбрани) общи данъчни постъпления от потребление на тютюневи изделия е за около 230 млн. евро годишно, а това се равнява на 2% от общите данъчните приходи за 2014 г., или на 0.6% от БВП. При положение, че България е страната на ЕС, където облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, тя губи относително най-много приходи в ЕС от контрабанда. Контрабандата на цигари коства на фиска 1.6%-2% от общите данъчни приходи, които държавата събира. По този показател България „изпреварва" значително всички страни-членки на ЕС. Като относителен принос от бюджета, нейните загуби са 3 пъти по-високи от тези на Румъния и Полша, например, 10 пъти по-високи от тези на Германия и около 16 пъти по-големи от тези на Холандия.

Последният арест на митничари показа, освен друго, че апетитът за контрабанда в страната продължава да е голям. Два месеца по-рано на същия контролно-пропускателен пункт беше показно арестуван шефът на тамошната митница, също за пропускане на контрабанда от Турция. Оковаването с белезници вероятно не сковава склонността към контрабанда, защото примамката е много привлекателна и затова неустоима.

В зората на прехода към демокрация, на консултации с приятелска държава ръководител от сферата на фиска запита дали и там служителите на митниците са подложени на корупционен натиск. Отговорено му беше откровено, че ако до четири години един митничар не се корумпира, той става герой. Сведения за герои в българските митници няма и до днес, а  в обществените представи думата „митничар“ е по-скоро нарицателно.

В борбата срещу контрабандата и корупцията България ползва всеизвестни по света методи като честа смяна на местоработата и отговорностите на митничаря, ротация в ръководния състав, използване на специални разузнавателни средства, участие на специализирани служби и прокуратурата, и т.н. Очевидно е обаче, че само средства не са достатъчни за успех и се налага пренасочване на усилията – от залавяне на контрабандните пратки и на подкупните митнически служители към залавяне на техните поръчители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълтият код за опасни горещини остава в сила за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места в Източна България и планините ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°...

публикувано на 09.07.24 в 19:25

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11