Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След един динамичен мандат местната власт отново е на дневен ред

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Наводненията и изборите в община Сърница върнаха на дневен ред темата за местното самоуправление. Актуалните общински проблематики коментира за Радио България дългогодишният изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

Миналата година от наводненията пострадаха над 140 общини. Заговори се за „умно планиране”, за създаване на междуобщински фонд. Докъде стигна реализацията на тези идеи?

Природата и в момента ни поднася предизвикателства, които явно подценяваме. Преди години при най-масовите бедствия имахме пострадали 20-30 общини, но миналата и тази година бяха засегнати половината общини в страната. Идеята на фонд „Общинска солидарност”, който създадохме към сдружението, е на доброволен принцип общините ежегодно да внасят определена вноска. При бедствие, до първите 8 часа ние сме длъжни да дадем на разположение акумулираната сума, тъй като централизираните механизми се наместват едва месец по-късно.

Кои са най-честите грешки при усвояване на европейските средства през предишния програмен период?

Допуснахме много грешки. Хвърлихме се паралелно в подготовката на много проекти, но подценихме въпроса за административния капацитет. Като сдружение организирахме обучения и практики за служителите. Закупихме софтуер за достъп до информация за европейските проекти, което ни позволява и електронно да кандидатстваме и отчитаме изпълнението им. На централно ниво сами си усложнихме системата на управление на европейските фондове с неприложими бюрократични процедури, с непрекъснато сменящите се правила. Надяваме се, че с новите законови промени те ще отпаднат. Общата грижа на управляващите органи, местната власт и бенефициентите е корупцията. Съвместно трябва да търсим тези антикорупционни действия, които наистина да не позволят злоупотреби с европейските публични средства, а да получим максимален полезен ефект за държавата ни.

Протести, служебни правителства, предсрочни избори… След толкова интензивен мандат, готови ли са общините за местните избори на есен?

Досега никога не сме имали толкова динамичен мандат, в който да се сменят три парламента и пет правителства. При такава динамична среда и гражданска чувствителност безспорно и ние изпитваме допълнително напрежение, за това как ще се справим и доколко няма да бъде политизиран спорът. И вместо да се говори за това, как да развием нашите градове и села, да се спори коя партия е по-виновна за лошото положение досега. Тоест, погледът да не е към миналото, а към бъдещето, но не на политическите партии, а на българските градове и села. Имаме много селски общини и разчитаме, че те ще се развиват успешно и няма да бъдат заличени от административната карта на страната. Готови сме за местните избори, защото имаме яснота какво свършихме при тези тежки условия и въпреки това постигнахме едни сравнително добри резултати. Кметовете и общинските съвети набраха опит и самочувствие, и това би трябвало да въздейства положително на новоизбраните, защото сегашното ниво е доста високо, а да се връщаме назад няма логика.

Какви съвместни проекти осъществява сдружението с партньорските организации на Балканите?

НСОРБ е един от инициаторите и учредителите на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (НАЛАС), а като една от по-опитните структури, ние сме поели отговорност да бъдем лидер по най-сложната тема – финансовата децентрализация. През май ще бъдем домакини на годишната среща, в рамките на която ще се проведе балканска конференция за обмен на добри практики при справяне с бедствията. Организираме обучения за сдруженията в региона. Общините от Балканите са отворили широко врати за пряк контакт между тях. Това е един комуникационен канал, по който протича много полезна информация, без следи от национални спорове, свързани с историята. Ние спорим кой по-добре обслужва своите граждани и този спор е добър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00