Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Лазаров: Пътят Асеновград-Смолян се разчиства от аварийни екипи

Снимка: БГНЕС

Аварийни екипи работят по разчистването на пътя Асеновград-Смолян, където през нощта се активизира голямо свлачище под Асенова крепост. Вече са изрязани падналите дървета, предстои да започне разчистването на пътя от огромното количество земна маса.

Верижна техника започна изграждането на междинна площадка на ската, която да ограничи и свличането на земната маса, тъй като има много подпочвени води и непрекъснато стават пропадания. Това заяви директорът на "Пътна инфраструктура"  Лазар Лазаров, който посети засегнатия участък с група специалисти и допълни:

Това, което разбрахме от направения оглед, е, че проблемът е много голям. Той започва още един километър нагоре по билото, което значи и над общинския път, който води до Асеновата крепост и също е пострадал доста. Има отцепване повече от метър на места, има откъсване на част от ръбовете.

Общата засегната площ, по думите на Лазаров, е 2 хил. декара като отделно има и свличания по пътя за Лясково и Добралък. Необходим е съвместен проект между АПИ и община Асеновград, за да бъде решен проблемът основно, но затова тепърва ще се правят проекти и ще се търси финансиране от европейските фондове. В участъка над Асенова крепост за Лясково е засегната и електропреносната мрежа. Вероятно става въпрос за 20-киловолтов електрически стълб на метри от свлечената земна маса. Електроразпределителното дружество е информирано.

Очаква се до края на деня движението да започне да се пропуска контролирано. Засега на интервали минават линейки, пожарни коли и автомобили при спешни случаи. От двете страни на засегнатия участък има огромни колони от автомобили, които очакват да преминат. Обходният маршрут е през Кричим-Девин-Пампорово-Смолян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!