Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обмисля визов режим за някои категории граждани на САЩ

Момчил Неков
Снимка: БГНЕС

В момента близо 75 млн. европейски граждани от пет страни-членки България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия имат нужда от виза за пътуване в САЩ. Евродепутатът от БСП Момчил Неков използва като повод продължаващите преговори за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), за да поиска позицията на ЕК, която води преговорите от името на ЕС.

Като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони се интересувам от сектор „земеделие“, каза в интервю за Радио България Момчил Неков. – Секторът е само 5 процента от цялото споразумение, но е много важен, защото там са заложени всички високи стандарти на ЕС. В този контекст, българските земеделски производители биха попаднали в двойна конкуренция – от една страна с европейските партньори, а от друга – с американските конкуренти, ако се сключи това споразумение. Съществуващият визов режим ги затруднява и поставя в неравностойно положение.

Момчил Неков е получил отговор от комисар Сесилия Малмстрьом, главният преговарящ по споразумението със САЩ, в който тя обяснява, че краткосрочните визи не се разглеждат в ТПТИ.

Но тя сама признава, че тази липса на реципрочност във визите е много чувствителна тема и наистина би се отразила върху бизнеса и най-вече върху земеделските производители, продължи той. Получих уверение, че петте държави, които нямат безвизов режим със САЩ, са обект на преговори от 2014 г. по време на среща на министрите ЕС-САЩ по правосъдие и вътрешни работи във Вашингтон. Въпросът е поставен извън контекста на ТПТИ и през февруари т.г. по време на срещата на висшите държавни служители в латвийската столица Рига. Успоредно с това в рамките на новия механизъм за реципрочност на ЕС, по време на тристранните срещи между ЕК, САЩ и заинтересованите страни-членки могат да се изчистят проблемите. Последната е проведена на 13 януари т.г. Комисар Малмстрьом ми отговори, че ако няма положителна оценка по Доклада за реципрочност, до края на април 2015 г. ЕК трябва да реши дали да наложи временна мярка за спиране на освобождаването от изискването за визи за някои категории граждани на САЩ.

Момчил Неков предлага в препоръките на Европейския парламент към преговарящата от името на ЕС Европейска комисия да се предвидят конкретни финансови инструменти за промоциране на селскостопанска продукция от ЕС в САЩ, които да подпомагат целенасоченото представяне на качествата на европейските продукти. Евродепутатът смята, че такива инструменти могат да включват субсидии за участие в изложения или самостоятелни представения на европейски земеделски стоки. Тези свои идеи той сподели на организираната от него в София на 3 април конференция на тема „Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на преговорите по ТПТИ“. За него беше важно да се запознае с проблемите на българските производители, за да могат да бъдат представени в Брюксел.

Според Момчил Неков, евродепутатите от земеделската комисия настояват за запазване на европейските стандарти, свързани с безопасността на храните и здравето на човека и на животните. Те са поискали преговорният екип да осигури еднакви условия, особено по отношение на продукти, при които пряката конкуренция с американски стоки, би изложила на натиск европейските производители.

Това, в което мога да ви уверя, е че всички депутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони, независимо от политическата група, са против споразумението в настоящия вид – говорим за сектора „земеделие“, продължи той. – Комисар Сесилия Малмстрьом, която беше на изслушване при нас в комисията, лично заяви, че ако има нужда ще отпадне целия сектор „земеделие“ от споразумението със САЩ, тъй като трябва да си запазим нашите високи стандарти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11