Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашият фалшив морал

Бойкотът срещу „Билд” е може би началото на един по-задълбочен процес на осмисляне на медиите и тяхната роля в обществото. Дали това ще се случи и в България?
Снимка: bild.de

За 150 семейства тазгодишният Великден ще бъде тъжен. Причината е самолетна катастрофа, която медиите в цял свят отразиха подробно, често преминавайки всякакви морални граници. Журналистите трябваше да направят шпагат между изчерпателната информация и уважителното въздържание. И ако самолетната катастрофа от 24 март насам някак логично продължава да е сред водещите теми в медиите в Германия, Франция и Испания, то удоволствието, с което българските медии разнищват темата без никакво съчувствие и пиетет, е неморално.

В профила си във Фейсбук една от обществените телевизии в Германия заяви категорично, че няма да публикува класации на най-страховитите самолетни катастрофи и ще се въздържа от пикантна информация около жертвите и семействата им. В интерес на истината, телевизията не успя напълно да спази това обещание. Още по-малко го направи булевардният вестник „Билд”, чийто коментар след катастрофата предизвика безпрецедентен бойкот на най-тиражното издание в Германия. Според германците, при отразяването на трагедията във френските Алпи вестникът е прекрачил всякакви граници, публикувайки безпочвени спекулации, конспиративни теории, снимки на жертвите и не на последно място разкривайки самоличността на втория пилот. Бойкотът започна от една малка бензиностанция, която обяви, че спира продажбата на жълтия вестник, но бойкотът е може би началото на един по-задълбочен процес на осмисляне на медиите и тяхната роля в обществото.

Какво се случи в това време в България? Стенещите иначе за пари национални телевизии се надпреварваха във включванията на живо от мястото на катастрофата и от родното място на пилота, плащаха скъпо струващи сателитни връзки с Германия и Франция, светкавично подготвиха драматични заставки, излъчваха спекулативни интервюта със съмнителни специалисти, и всичко това в името на рейтинга. Колкото по-драматично се представяше темата, толкова по-големи професионалисти се чувстваха журналистите. И в България бяха публикувани снимки на втория пилот, а името му е познато на всеки. Но никой не се замисли, дали тази реакция е правилна, а за бойкот на скандализиращите медии и дума не може да става.

Един от първите уроци по журналистика се отнася до простото правило в правото: невинен до доказване на противното. Много скоро след това журналистите трябва да са научили, че всеки има право на лично пространство, пък бил той и предполагаем виновник за самолетна катастрофа. Тези елементарни правила спазват само шепа български журналисти. Но журналистите също са хора, а воайорството и страстта към сензации са присъщи на всички ни. Откакто има социални мрежи, нисшите страсти си имат и свой дом. В мрежата всеки е експерт по всичко – от футбол, през анексирането на Крим и дълговата криза в Гърция до правилата в пилотската кабина. Пак там шумно се рекламира ексклузивен запис на последната минута на полета. Забележката: „Все още не е ясно дали записът е достоверен” е достатъчна причина да не го публикуваш. В Алпите катастрофира не само самолет с 150 души на борда, а уви, и моралът в журналистиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25