Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак арести заради радикален ислям в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българската прокуратура привлече тези дни в три града от Южна България – Пазарджик, Пловдив и Асеновград – осем души по делото срещу последователи на „Ислямска държава”. Така обвиняемите по делото станаха общо 15. Подобна операция прокуратурата, Агенцията за национална сигурност и Вътрешното министерство проведоха през ноември миналата година в пет града. Тогава бяха, предимно в ромски квартали, задържани 7 души за проповядване на радикален ислям. Сега мотиви на обвинението са участие в група, която проповядва религиозно-екстремистка идеология, иска изграждане на халифат и осъществява пропаганда за война. Свидетели твърдят, че задържаните са отправяли във „Фейсбук” призиви за джихад и насилие, а един от призивите им е гласял: „Обявяваме джихад, ще режем глави на пленените неверници”. Според обвинението, с пропагандата си групата е целяла не само да се популяризира в България, но и да търси връзка с „Ислямска държава”, както и подкрепа и финансиране от тази организация. Обстоятелствата, сред които действията на властите протичат, са някак объркващи и противоречиви. Ръководството на ислямското вероизповедание в България твърди, че в страната няма радикален ислям, а традиционен. Някои експерти по ислямски въпроси и специалисти по сигурността и са на мнение, че не става въпрос за радикален, а за политически ислям, а акции, като провежданите в България, са всекидневие в света и страната се нуждае от промени в законите, за да се избегнат опасности оттук нататък. Дори самата прокуратура избягва да обвинява задържаните в „радикален ислям” и ги подвежда под отговорност за проповядване на „антидемократична идеология”. При дадените обстоятелства действията на правоохранителните органи са някак несигурни. Несигурни пред заплахи за рязане на глави на неверници … най-вече заради липса на закон, който да инкриминира дейностите, свързани с радикалния ислям, пък бил той не такъв а политически, защото опасността от тези действия е вече твърде осезателна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20