Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще бъде показан филмът „Племето“

| обновено на 04.04.15 в 10:34
Мирослав Слабошпицки
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Дома на киното в София ще бъде показан филмът „Племето“, в който разказът се води изцяло с езика на жестовете и с който украинският режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки спечели Гран при от „Седмицата на критиката“ в Кан. Прожекцията е част от инициативата на фондация „Заслушай се“ и София Филм Фест за приобщаване на хората с увреден слух, обясни Светлана Дамянова от пресофиса на фестивала:

Факт е, че разказът не се води от факта, че хората са трудно чуващи, а по-скоро Слабошпицки е използвал да разкаже, чрез трудно чуващи хора, една общочовешка история. Очевидно, че украинският творец, който успя да порази и да покори Кан със своя дебютен филм, е имал за задача да разкаже своята история по абсолютно непосредствен и естествен начин. Именно поради тази причина, предполагам, той е поверил и ролите в свой филм "Племето" на непрофесионални актьори.

За прожекцията днес хората с увреден слух могат да си закупят билети на преференциална цена от 4 лева. Продължава и благотворителна кампания на фондация „Заслушай се", чиято цел е да се създаде модерен Национален център за жестови услуги в България. Всеки, който желае може да дари средства на SMS с текст DMS на номер 1 7777.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!