Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският окръжен съд освободи митническия шеф Красимир Добрев

Ръководителят на митническата смяна на ГКПП "Капитан Андреево", свързвана с разкрития контрабанден канал за цигари, беше освободен от Пловдивският окръжен съд. Срещу Красимир Добрев беше повдигнато обвинение за подпомагане на контрабандната схема, независимо че по това време не е бил на работа. Вчера магистратите наложиха постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Димитър Ковачев, който е замествал Добрев и е поел отговорността за смяната. 

Прокурорите по делото подчертаха по време на днешното заседание, че Красимир Добрев умишлено не е отишъл на работа, за да си осигури алиби. От проверката на регистрите пък ставало ясно, че на 16 март е получил пломби, които не са били използвани, а той е бил отговорен за връщането им. С такава пломба, но на 29 март е бил задържан турския ТИР с контрабандни цигари в пловдивски склад, откъдето тръгна разплитането на схемата.  Защитата на Красимир Добрев адвокат Светлана Георгиева изтъкна, че той е бил в отпуска от предния ден и че не може да бъде отговорен за случилото се. 

Държавното обвинение обаче смята, че има достатъчно данни за отговорност на Добрев и ще обжалва решението пред Пловдивския апелативен съд.

В същото време магистратите наложиха днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на другия обвиняем, свързван с аферата. Това е Михаил Млекаров, който е служител на транспортна фирма, съдействал за преминаването през границата и през митническата проверка на Турския ТИР, като след това го е ескортирал с личния си автомобил. Смятаме, че по тази схема през пункта Капитан Андреево са преминали общо 14 ТИР-а "фантоми", каза след заседанието окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той подчерта също, че ръководството на свиленградската митница е затруднило работата на разследващите, защото първоначално е било обявено, че не е имало работещи камери и едва когато екипите са отишли на място, записите са били предадени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!