Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красива София в снимки от минало и настояще

София в началото на ХХ век
Снимка: архив на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

„Европейски проекти за красива България” е мотото на фотоконкурс, организиран от Областният информационен център в София. Така по достъпен и забавен начин жителите и гостите на града ще покажат красивите и добри неща, които откриват около себе си. Стартът на конкурса бе даден на 3 април – денят, в който София е обявена за столица на съвременна България. След месец авторите на трите най-добри фотографии ще получат награда, а други 30 снимки ще бъдат подредени в изложба в навечерието на Деня на Европа – 9 май. В конкурса могат да участват ученици, студенти, любители фотографи и всички, които обичат нашия красив столичен град.

Насочваме вниманието към обекти, които са били обновени с европейски средства в столичния ни град. Става дума за променени сгради, обновени паркове и градини, а също и реставрирани културни забележителности, които са попаднали във фокуса на фотообективите – това казва Елза Григорова – управител на Областен информационен център София, един от общо 28-те в страната.

Искаме да покажем колко много е променена София, чрез средствата, постъпили по седемте оперативни програми, сред които са изграждането на софийското метрото, Централни минерални бани, новата инфраструктура и  автобуси,  градинките, които непрекъснато се обновяват и т.н. Искаме да видим позитивно какво се е променило. Лично аз бих снимала станциите на метрото, в които са изложени археологически находки, на фона на модерната градска среда. Бих снимала и новият лъч на метрото до летището, както и променените зелени кътчета на столицата. Любимото ми място за отдих и разходка е Южния парк. Там се направиха поредица от реконструкции, промениха се цветните градини, поставени са нови пейки. Проблемът е, че ние не умеем да пазим всичко това със съзнанието на стопани. Столичани имат право по време на обществените обсъждания да казват своето мнение. Много си приличаме с други европейски столици, но някак когато живеем в този град, не отчитаме позитивните промени.

Развитието на столичния град на фона на емблематичните сгради се забелязва и в една друга изложба на фотоси, запечатали градската среда от края на XIX  и началото на XX век. Тя е подредена във фоайето на Българското национално радио, а черно-белите фотоси са част от архива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.  Идеята за старинната фотоизложба е на Радио София, а тя освен фотографии, съдържа и стари картички, които са били изпращани по пощата – обяснява директорът на библиотеката професор Боряна Христова и добавя:

Аз много харесвам града от онова време, защото има хубава старинна романтика в него, както го харесвам и днес. Хубавото е, че повечето неща, с малки изключения, които се виждат на тези фотографии, съществуват и днес. Това са Орлов мост, Лъвов мост,  паметникът на Цар Освободител и Парламента, Народният театър… Вижда се колко различно е било обкръжените на тези сгради от днес. По това можем да разберем как се развива градът. Това, което ми липсва в наши дни, е някогашният фонтан с фигури на лебеди в него. Намирал се е пред Народния театър, но е бил разрушен по време  на войните. Но се надявам че общината някой ден ще има възможност да възстанови и такива  елементи., които придават чар на града. Повечето картички си имат печат на ателиетата, в които са правени, а много от тях са дело на дворцовите фотографи. В последните години София много се промени и независимо колко е критикуван този град, той е най-привлекателният, затова и в него всички искат да живеят и работят. Аз, като потомствена софиянка, намирам, че София се променя динамично, особено централната част става все по-хубава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38