Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция на срещата за "Турски поток"

Снимка: БГНЕС

Гръцкият външен министър участва в среща за присъединяване на Атина към "Турски поток". Гърция вече изяви желание да се присъедини към този проект.

Министър Никос Кодзиас за втори път в рамките на два месеца ще се срещне с външния министър на Македония в търсене на изход по спора за името на съседната държава.

Атина е готова да подкрепи изграждането на руски газопровод на гръцка територия, заяви министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис след посещението си в Москва. Продължение на тази политика е и участието днес на министъра на външните работи Никос Кодзиас на петстранната среща на първите дипломати на Унгария, Сърбия, Македония и Турция. През тези страни се очаква да премине руският газ, ако се реализира проектът "Турски поток". За включването на Атина е необходимо да се изгради газов хъб на границата с Турция.

Предвижда се от общия капацитет на газопровода около 50 милиарда кубически метра руски газ да преминават през граничната връзка между Турция и Гърция.

Външните министри днес сондират мнение дали страните са готови да участват в този проект. Атина предварително заяви желание да се включи. Според гръцкото енергийно министерство проектът "Турски поток" създава възможност за позитивна промяна в региона, а и за цяла Европа.

Гърция вече си осигури участие и в Трансадриатическия газопровод за трансфер на азерски газ към Европа. 

След преговорите в Будапеща министър Кодзиас заминава за Москва, където ще се включи в официалната делегация на премиера Ципрас по време на двудневната визита в руската столица. Енергийните проекти са важна част от преговорите с руския президент Владимир Путин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!