Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ареста остава шофьорът на турски ТИР с нелегални цигари

Снимка: Радио Шумен

Шофьорът на турския ТИР с нелегални цигари, преминал през пункта "Капитан Андреево" на 29 март и задържан в Пловдив, остава в ареста, реши апелативният съд. Магистратите не уважиха искането за промяна на наложените мерки за неотклонение "задържане под стража" и на останалите 4 мъже, които, според обвинението, са участвали в разтоварването и охраната на камиона.

При акцията бяха арестувани също 13 митничари и 3 гранични полицаи по подозрение, че са съдействали за безпрепятственото преминаване на общо 14 ТИР-а с контрабандна стока. След даването на показания те бяха освободени, с изключение на Димитър Ковачев, замествал титулярният ръководител на смяната Красимир Добрев, който е бил в отпуска. В становището на прокуратурта се подчертава, че именно Ковачев е организирал работата така, че митнически контрол на практика да не се извършва и това се вижда от записите на камерите.

Става въпрос за няколко ТИР-а фантоми, които са  пресекли по легален начин турската граница, но на българската митница са влезли, без да представят документи за товара си, без да платят такси, без да бъдат проверени и съответно без да бъде наложен акциз върху стоката. Днес Ковачев също обжалваше мярката си за неотклонение. Апелативните магистрати прецениха обаче, че трябва да остане за постоянно в ареста. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!