Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени проверки на хранителните продукти в Сливен се провеждат по празниците

Екипи на Агенцията по храните в Сливен извършват по празниците засилени проверки на хранителните продукти в пазари, магазини и складове. Проверките се извършват заедно с представители на полицията и Комисията за защита на потребителите.

Инспекторите проверяват производствени предприятия, складове за търговия на едро, магазини за хранителни стоки и заведения за обществено хранене за контрол на Великденските храни. Замразено агнешко месо се внася от Нова Зеландия и Патагония, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен доктор Пламен Пенчев:

"По райони е разпределен градът. Екипи от инспектори обикалят из кварталите. Проверките са започнали от 30-ти март, като се акцентира основно върху агнешкото месо, яйцата и козунаците, а така също и зеленчуците, а в празничните дни - от 10-ти до 13-ти включително, има дежурни инспектори, като в офиса на службата са поставени телефоните на дежурните инспектори и на пазара, където се намира търговската мрежа на службата. На месото трябва да гледат потребителите печатите, на които са отразени откъде е месото, от коя страна, примерно България - БГ е изписано, номерът на предприятието, кланицата, в която е извършено. От тези масирани проверки с годините хората стават все по-съвестни. Има дребни забележки на няколко места, на които им е съставено предписание, но мога да отбележа, че в едно заведение се оказа, че нямат регистрация в Агенцията по храните. Бяха съставени актове на собствениците на това заведение".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!